I+G+B
Albisteak 8 ekaina, 2022

Bizkarrak  produktu-gama berritu du yaconarekin gozatutako eta azukrerik gabeko marmeladen eskutik

Tecnaliarekin elkarlanean limoi-marmelada sortu du eta gama guztia berritu du andetar tuberkulu yaconaren sustraia gozagarri gisa erabilita  

Bizkarra okindegi eta gozotegiaren lantegiak beste urrats bat eman du berritze aldera azukre erantsirik gabeko marmeladak sortu baititu, gozagarri gisa propietate ugariko andetar tuberkulu yaconaren sustraia dutenak. Hiru urtez Tecnalia Teknologi Zentroarekin elkarlanean garatu den eta Eusko Jaurlaritzak SPRI Taldearen Hazitek programaren bidez lagundutako proiektu baten emaitza da produktu berri hori.

Lankidetza horri esker, Bizkarrak azukre erantsirik gabeko marmeladak sortu ahal izan ditu, gozagarri intentsiborik erabili gabe eta landare-osagai naturalak soilik erabilita. Proiektuaren bitartez, limoi-marmelada bat sortu da, eta horrek lortu nahi izan diren ezaugarri organoleptiko eta nutrizional guztiak bildu ditu. Ondoren, errezeta hori lantegian egiten diren azukrerik gabeko marmelada guztietan erabili da. Guztira, marmelada-gamak sei barietate barne hartzen ditu: abrikot-, aran-, mugurdi-, marrubi-, limoi- eta mandarina-marmeladak. Horiek guztiak ohiko dendetan eta online dendan aurkeztu dira oraintsu.

Marmeladak betiko eran egiten dira, fruta freskoekin eta azukrea bere propietate guztietan ordezkatzen duten bi osagairekin: zuntz natural begetalarekin, testura eta kolorea lortzeko, eta yacon-sustraiarekin, gozagarri gisa, zaporea lortzeko.

Osagai horiek funtsezkoak izan dira, baita Tecnaliaren ekarpen nagusia ere: hainbat aukera aztertu ditu zentroak, Bizkarrarekin besoz beso lan egin du eta probak egin ditu emaitza lortu arte.

Produktua lortzeko, yaconaren sustraia erabili da, Andeetako mendikatean landu eta fruta edo zuku gisa kontsumitzen den tuberkulua, alegia. Sustraiak jan daitezke eta tuberkulu handiak ditu, kg 1 artekoak. Propietateak osagai hauen ondorio dira: probiotikoak, zuntza eta antioxidatzaileak ditu tuberkuluetan, eta sustraietan, B1, B eta C bitaminak, besteak beste.

Osagai horiekin limoi-marmelada bat sortu da azukre erantsirik gabe, Bizkarraren lantegian lehenago inoiz egin ez den zaporea. Ohikoa ez den barietate horretan ere berritu nahian, errezetaren xehetasun guztiak zehaztu dira zapore fresko eta zitikoa lortzeko, ahosabaian oso atsegina den gozotasun orekatu batekin. Izan ere, oreka hori gama berrituaren gainerako barietateetan ere antzeman daiteke, frutaren zapore naturala nabarmentzen dela.

Ekimen horrek beste urrats bat eman nahi izan du gozagarri naturalak dituzten espezialitateak egiteko, produktuaren kalitateari plusa dakarkioten osagai berriak erabilita, bai ahosabaian, bai bizitza erabilgarrian. Azukre erantsirik gabeko gozogintzaren alternatiba berrien garapenean kokatzen da, eta tradizioa eta berrikuntza batzen dituen Bizkarratarren lan egiteko filosofiarekin bat dator. Izan ere, filosofia horrek bultzatu du familia-enpresa hori 65 urteko ibilbidean bilakatzera eta Euskal Herriko eta Bizkaiko gozogintzaren erreferentzietako bat izatera.

Hiru urteko prozesua

Proiektuaren helburua izan da azukrerik gabeko marmelada naturalak egitea, “innoosagaiak” gehituta, hau da, ezaugarri bereziak dituzten elikagaiak, «super elikagaiak» deiturikoak. Ahal izan den neurrian, bertako lehengaien garapena ere izan da abiapuntu, eta bertako hornitzaileekin.

Hiru urte eman dira proiektuan, 2019tik 2021era bitartean, Bizkarrak eta Tecnaliak lau fasetan elkarrekin lan eginez, lankidetza estuan. Bi taldeek ondo baino hobeto ezagutzen dute lan egiteko modu hori, aurretik beste proiektu batzuk garatu baitituzte elkarrekin.

Marmelada horiek garatu izana proiektu handiago batean, AKTIBAL izenekoan, kokatzen da. Proiektu horretan enpresa-korporazio batek eta Tecnaliak, zentro teknologiko gisa, esku hartzen dute. AKTIBAL proiektuak Eusko Jaurlaritzaren laguntza du, SPRI Taldearen Hazitek programaren bidez, eta Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen eta Azpiegitura Sailak eta Eskualde Garapeneko Europako Funtsak diruz lagundu dute.

 

 

 

Lotutako albisteak

Sei  euskal  ikerketa-erakundek  bat  egin  dute  ITTHACAn  zahartze  osasuntsua  sustatzeko
16/04/2025 I+G+B

Sei euskal ikerketa-erakundek bat egin dute ITTHACAn zahartze osasuntsua sustatzeko

Elkartek programak finantzatutako proiektu honek biomarkatzaileak, iragarpen-ereduak eta osasunaren zuzeneko monitorizazioa erabiltzen ditu.

Sustatu  berrikuntza-proiektuak  zure  enpresan  Fast  Track  Innobideak  ekimenarekin
10/04/2025 Berrikuntza

Sustatu berrikuntza-proiektuak zure enpresan Fast Track Innobideak ekimenarekin

Fast Track Innobideak Euskadiko enpresa berritzaileen kopurua handitzeko eta sustatzeko sortu zen. Merkatuan ondasun edo zerbitzu berriak sartu dituzten edo enpresan negozio-prozesuak hobetzen dituzten berrikuntza-jarduerak babesten ditu, enpresa lehiakorrago bihurtzeko.

Industriarako  soluzio  teknologiko  aurreratuen  garapenean  erreferentea  den  ULMA  kooperatiba  taldea  bisitatu  du  Mikel  Jauregi  sailburuak
10/04/2025 I+G+B

Industriarako soluzio teknologiko aurreratuen garapenean erreferentea den ULMA kooperatiba taldea bisitatu du Mikel Jauregi sailburuak

Oil&Gaseko negoziorako brida homologatuen fabrikazioan munduko liderra den ULMA Forged Solutionsen lantegi nagusian ibili da eta "ziurgabetasuna nagusi den une honetan, ULMA kooperatiba-taldea industriaren, inbertsioaren, berrikuntzaren eta kalitatezko enpleguaren aldeko apustua nabarmena egiten ari da" nabarmendu du

Connect  Group,  zentro  teknologikoa  Donostian  duen  multinazionala
27/03/2025 I+G+B

Connect Group, zentro teknologikoa Donostian duen multinazionala

Donostiako lantegiak SPRI Taldearen BDIH Konexio programaren laguntza jaso du, eta urtean bi milioi txartel elektroniko diseinatu eta fabrikatzen ditu

Eusko  Jaurlaritzak  Bikaintek  programa  zabaldu  du  enpresetan  ikerlariak  kontratatzea  sustatzeko
21/03/2025 I+G+B

Eusko Jaurlaritzak Bikaintek programa zabaldu du enpresetan ikerlariak kontratatzea sustatzeko

2025erako planak 5,7 milioi euroko aurrekontua du eta urtean 60.000 euro bitarteko dirulaguntzak eskaintzen ditu kontratazio bakoitzarentzat

Lehendakariak  I+Med  laborategiko  instalazio  berriak  bisitatu  ditu,  munduko  lehen  Nanohidrogel  Adimendunen  Institutu  Biomedikoa
18/03/2025 I+G+B

Lehendakariak I+Med laborategiko instalazio berriak bisitatu ditu, munduko lehen Nanohidrogel Adimendunen Institutu Biomedikoa

"Gure helburua da gero eta ikertzaile eta ekintzaile gehiago egoteko baldintza egokienak sortzea"

Bianditz,  esku-erremintak,  doitasuneko  piezak  eta  kautxuzko  injekzio-moldeak  fabrikatzen  dituen  60  urteko  enpresa
17/03/2025 I+G+B

Bianditz, esku-erremintak, doitasuneko piezak eta kautxuzko injekzio-moldeak fabrikatzen dituen 60 urteko enpresa

Irunen kokatuta dagoen konpainiak, azken urtean fakturazioa % 30 handitu duenak, SPRI Taldearen zibersegurtasun-programako laguntza jaso du

“Innovation  Land”  lelopean,  Euskadik  Transfiere  2025  Europako  zientzia,  teknologia  eta  berrikuntzarako  fororik  handienean  parte  hartuko  du
13/03/2025 I+G+B

“Innovation Land” lelopean, Euskadik Transfiere 2025 Europako zientzia, teknologia eta berrikuntzarako fororik handienean parte hartuko du

Euskadik presentzia nabarmena izango du programa ofizialean, Basque Research and Technology Alliance (BRTA) aliantzako, SPRI Taldeko, Tecnaliako eta ZITUko arduradunek parte hartuko baitute

TH  Company,  munduko  liderra  arrantza  sektorerako  makinetan  Mungiatik
10/03/2025 Nazioartekotzea

TH Company, munduko liderra arrantza sektorerako makinetan Mungiatik

Mundu osoko 500 atunketari baino gehiagok dute enpresa horren teknologia eta % 75eko merkatu-kuota du.

Etxetar,  errekuntzako  motorrentzako  eta  ibilgailu  elektrikoentzako  ekoizpen-sistema  aurreratuak  egiten  dituen  munduko  ingeniaritza  liderra
07/03/2025 I+G+B

Etxetar, errekuntzako motorrentzako eta ibilgailu elektrikoentzako ekoizpen-sistema aurreratuak egiten dituen munduko ingeniaritza liderra

Elgoibarko enpresak SPRI Taldearen zibersegurtasuneko dirulaguntza-programa jaso du eta proiektu bat egin du freno-diskoen kutsadura mugatzeko.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.