Filtros X
Tipos de Posts
Agenda

Joan blog-era Euskal enpresaren blog-a

Zure enpresarentzat garrantzitsua den eguneroko informazioa

Albisteak 1 otsaila, 2024 Ingurumen-jasangarritasuna

Jakionek kontserbak egiten ditu hurbileko produktuen zaporea eta nutrizio-balioa nabarmenduz

Gipuzkoako enpresak kontsumitzaileen kezka berriei, osasunari eta iraunkortasunari, erantzuten dieten produktuak eskaintzen ditu.

1996an, Deba Garaiko ekoizle talde bat baserrietako nekazaritza jarduera berreskuratu eta bultzatzeko elkartu zen, ekoizpenak mantenduz eta bertan behera uzteko joera alderantzikatuz. Elkartze horren emaitza Jakion kontserba naturalen enpresa izan zen. 

Enpresak marmeladak egiten hasi zen, eta Euskadiko nekazaritza-sektoreko kooperatiba nagusiekin bat egin zuen 2021ean, Jakion ingurumenarekin konprometitutako enpresa moderno eta berritzailea bihurtzeko. Baina ez du bere konpromisoa ahaztu: “kontsumitzaile berriari, kontzienteari, osasunaz eta jasangarritasunaz arduratutakoari, erantzuna emango dioten kalitate goreneko produktuak eskaintzen jarraitzea”, Susana Aiastui Jakioneko gerenteak azaldu duenez. 

Denbora horretan zehar, Jakionek bere katalogoa dibertsifikatu zuen, merkatuko eskaeretara egokitutako erreferentzia berriekin. Errezeta “bakar eta berritzaileak” dituen portfolio berri bat da, arreta osasunean, balio nutrizionalean, jasangarritasunean eta km-0an jartzen duena. Propietate funtzionalak dituzten kontserbak dira, familiei dieta osasuntsua eta orekatua eramaten laguntzen dietenak, proteina edo zuntz iturri direlako, etiketa garbia dutelako, gehigarririk eta kontserbatzailerik gabe, eta azidotasun-zuzentzailerik edo lodigarririk erabiltzen ez dutelako. “Produktuak gure amonek egiten zutena gogorarazten dute, hurbileko produktuen zaporea eta nutrizio-balioa nabarmenduz”, azaldu du Jakioneko kudeatzaileak. 

Azken merkaturatzeen artean, honako hauek nabarmendu behar dira: Foodie Marmelada, uztartze gastronomikorako pentsatua; Mermelada Plus, txiaz eta kinoaz egina, proteina begetalaren ekarpenari esker digestio edo muskulu osasuna hobetzen duena; Euskal Baserri Tomate Frijitua, %100 naturala, AOVErekin, eta lodigarri, kontserbatzaile, koloraztzaile, egonkortzaile eta azidotasun-zuzentzailerik gabe; edo merkatuko pasta-saltsa bakarrak Euskal Baserri ziurtagiriarekin, Boloñesa, Boloñesa Veggie eta Napolitana.  

Gainera, bere produkzio-zentroa teknologia aurreratuko industria-planta berri batera eraman ondoren, kontserbak egiteko edo produktu berriak garatzeko zerbitzuak eman diezazkieke sektoreko beste enpresa batzuei. Adibidez, Jakion Eroski kooperatibarekin elkartu da –RIS Straight 2 Market nekazaritzako elikagaien berrikuntza proiektuaren esparruan, EIT Food Berrikuntza eta Teknologia Institutuak kofinantzatuta– kinoa duen kalabazin krema berria egiteko. Hori proteina-iturria da eta ez du kontserbagarririk, koloratzailerik eta lodigarririk. Ekoizpen-zentro berriak eta berrikuntza-taldeak tokiko eta estatuko merkatuko banaketa-kate nagusietara iristea ahalbidetzen dio. 

Bere helburua, orain, Euskal Baserri ziurtagiria duen barazki krema eta salda sorta berria kaleratzea da, “euskal elikagaien industrian mugarri izango litzatekeena, horrelako ziurtagiria duten lehen krema eta saldak izango liratekeelako”, azpimarratu du Susana Aiastuk. Aldi berean, balio-kate osoan prozesu eta metodologia jasangarritasunak ezartzea da bere asmoa; izan ere, “jasangarritasuna funtsezko ardatza da gure estrategian, %100 birzikla daitezkeen beirazko ontzietatik hasi, eta energia-kontsumoa edo materialen erabilera murriztea helburu duten destrioen edo ekoizpen-prozesuen aprobetxamendura arte”. 

Etorkizunari begira, produktu funtzional berriak garatu nahi ditu, osasunari eta jasangarritasunari dagokienez, “familiei dieta osasuntsu eta orekatua eramateko aukera emango dienak, jateko plazera alde batera utzi gabe“, Jakioneko gerentearen arabera. Osasunerako onuragarriak diren osagaiekin eta azukre, koipe eta gatz gutxiago duten formulazio berriekin egindako kontserbak. 

SPRI Taldeak laguntza ematen dio euskal enpresari, laguntza-programen bidez, trantsizio teknologiko-digitala, energetiko-ingurumen-trantsizioa eta gizarte- eta osasun-trantsizioa errazteko. Aurkitu zure negozioaren beharretara hobekien egokitzen den programa. 

Lotutako albisteak

11 apirila, 2024 Ingurumen-jasangarritasuna
Arquinea, eraikinak birgaitzeko bazkidea da, etxebizitza eraginkorragoak eta jasangarriagoak lortzeko helburuarekin
Irakurri gehiago
Ser b-CORP libro Comunidad NORTE 11 apirila, 2024 Berrikuntza
B Corp izatea, enpresen indarra mundua aldatzeko erabiltzea da
Irakurri gehiago
9 apirila, 2024 Ingurumen-jasangarritasuna
Elirecon, hiru hamarkada hondakin sanitarioen tratamenduan
Irakurri gehiago
9 apirila, 2024 Azpiegiturak
Euskadiko industriaren ingurumen-hobekuntza bultzatzea, Deskarbonizazio Industrialerako Programaren bidez
Irakurri gehiago
27 Marzo, 2024 Ingurumen-jasangarritasuna
Kitu Foods, snack osasungarriak fabrikatzen dituen mikroETE bizkaitarra
Irakurri gehiago
Joan blog-era

Laguntza berriei buruzko azken orduko albisteak

ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.

Interesgarria, ezta?
// Kanal espezializatuak

Jarrai iezaguzu. Kanal espezializatuak
eta eguneroko berriak