Elkarrizketak 17 ekaina, 2024

Paturpat: “Produktu naturala egiten dugu, patatarekin errezetak egitean denbora eta kostuak murriztea lortzen duena”

Enpresa arabarra hirugarren fabrikazio-lerro bat instalatzen ari da, etorkizuneko produktu-eskaerei aurre egiteko, eta ekonomia zirkularreko proiektu europar batean parte hartzen ari da.
-

Elikadura-kontsumoaren joera berriek eragin zuten Paturpat 2016an sortzea, patata oinarri hartuta prestatzeko errazak, elikagarriak eta osasungarriak diren produktuak ekoizteko jaio zena. 2024. urte honetan, Euskadiko Elikagaien Berrikuntzarako Sarietan izan zen saritua, Merkatuko Berrikuntza kategorian. Koldo López de Robles gerentearen ustez, spin-off honen izaeraren berezko zatia da “berrikuntza, etengabeko hobekuntza eta produktu berrien garapena”. Udapa kooperatibaren I+G+B proiektu batetik sortu zen spin-off hori.    

Nola jaio zen Paturpat?   

Langile propioekin ikerketa-lan handia egin ondoren, eta nekazaritzako elikagaien sektoreko erreferentziazko zentro teknologikoen laguntza jaso ondoren. Paturpat-ek patata-oinarria duten produktuak garatzen ditu orain, bosgarren gamaren barruan kontsumitzeko prest daudenak. Horrela, Udapako filialak produktu natural bat egiten du, ez kontserbatzailerik ez koloratzailerik ez duena, eta balio erantsi handiari esker, patata duen edozein errezeta egiteko denbora eta kostuak jaisteko aukera ematen duena.   

Urte hauetan, zer bilakaera izan du Paturpat-en jarduerak?    

Kooperatibaren ibilera hasieratik markatu duen berezitasun nagusietako bat kooperatibaren bilakaera azkarra da. Ezarri eta urtebetera, 2017an, Paturpat herrialdeko supermerkatuetan sartu zen, hutsean ontziratutako eta lurrunetan prestatutako patata-mozketa ezberdinez osatutako produktu-sorta berriarekin.    

Aldi berean, industrian eta Horeca kanalean ere lekua hartzen hasi zen, formatu handiagoekin eta erreferentzia aukera zabalagoarekin. Produktuek oso harrera ona izan zuten sektore horietan, balio erantsi handia zutelako, eta kalitate sentsorial eta nutritibo handia zutenez, etxeko emaitza naturala lortzen zuten. Horregatik, urte horren amaieran, kooperatibak Lanzadera saria jaso zuen Fruit Attraction azokan, Estatuko fruta eta barazkien azokarik ospetsuenean, barazkien sektoreko berrikuntza- eta ekintzailetza-proiekturik onena izateagatik.   

Produktua pixkanaka merkatuan lortzen ari zen arrakasta ikusita, Paturpat bere produktuen katalogoa zabaltzen hasi zen, bertan patatez gain beste osagai eta gozagarri batzuk zituzten erreferentzia landuagoak sartuz. Pandemiak eta ostalaritzaren itxierak hazkunde-planak geldiarazi zituzten, baina enpresak krisi honetan ikasitako guztia sendotuta ateratzea lortu zuen eta, 3 milioi euro baino gehiagoko inbertsioaren bidez, bere bigarren ekoizpen-lerroa instalatu zuen.   

Zerk nabarmentzen du Paturpat sektorean?   

Nik esango nuke, alde batetik, Paturpat nabarmendu egiten dela, bai garatu duen elaborazio-prozesuagatik, bai lortu duen azken produktuagatik. Izan ere, tenperatura baxuan hutsean lurrunetan egosten bada, produktuek etxean eta modu naturalean prestatutako produktuen ehundura, zaporea eta usaina mantentzen dituzte. Gainera, 60 eguneko balio-bizitza lortzen dute hotzean, kalitatea kaltetu gabe, eta ireki ondoren 48 ordura arte irauten dute. Beste berezitasun nagusietako bat balio kooperatiboak dira. Balio horiek giza faktoreak eguneroko bizitzan duen garrantzia, iraunkortasunaren eta ekonomia zirkularraren printzipioen garrantzia eta berrikuntzaren aldeko apustu etengabea azpimarratzen dituzte.   

Paturpat saritu dute berriki Euskadiko Elikadura Berrikuntzaren Sarietan. Zerk eragin zuen epaimahaiaren erabakia?    

Epaimahaikideen arabera, Paturpaten sorrerak eragin ekonomiko nabarmena izan du. Oso denbora laburrean enplegua sortu eta enpresa-hazkundea lortu izanak erakutsi du hori. Udaparen filialak merkatu-aukera berriak identifikatzeko gaitasuna erakutsi du, elikagaien industriaren sektorean eta Horeca kanalean nahiz retail-ean duen presentzia hedatuz. Gainera, ekoizpen-prozesuan, elikagaiak alferrik galtzea saihesten da: nahiz eta elikagarriak izan, kontsumitzaileek eskatzen dituzten estandar estetikoak betetzen ez dituztelako supermerkatuetan saltzeko aukeratzen ez diren tuberkuluei balioa gehitzen zaie.   

Nolakoa da Udapak eta Paturpatek berrikuntzan egiten duten lana?  

Teknologia eta berrikuntza beti izan dira funtsezko bi tresna Paturpat-en matrizea bultzatzeko, haren eraginkortasuna eta oparotasuna maximizatzeko, eta, horregatik, Arabako kooperatibak aktiboki lan egiten du pataten ekoizpena, kontserbazioa eta kontsumoa bultzatzen eta hobetzen lagunduko duten I+G proiektu desberdinen garapenean 

 2018. urteaz geroztik, adibidez, Udapa Neiker Zentro Teknologikoarekin elkarlanean aritzen da, laborantza-eremuetara, aldaketa meteorologikoetara eta merkatuaren eskarietara hobeto egokitzen diren patata-barietate berriak sortuz. Era berean, zehaztasuneko nekazaritzako hainbat proiektu egiten ditu, besteak beste, laborantza-finka ezberdinetan patataren ekoizpena aurreikustea, ongarritzea digitalizatzea eta ureztatzeko uraren kudeaketa hobetzea helburu dutenak.

Ezin dugu ahaztu Paturpat spin-off bat dela, Udapako I+G+b proiektu batetik sortua, eta, beraz, berrikuntza, etengabeko hobekuntza eta produktu berrien garapena bere izaeraren parte intrintsekoa dira. Horregatik, kooperatibak etengabe garatzen ditu soluzio eta plater berriak, betiere patata oinarri hartuta, bai bere ekimenez, bai bezeroek eskatuta. Horrela, gaur egun kooperatibak 35 erreferentzia desberdin ditu bere katalogoan. Baina erreferentzia berriak egiteko fasean berritzeaz gain, ekoizpen-prozesu osoan zehar ere berritzen du, azken sorkuntzako teknologia txertatuz eta ekonomia zirkularraren arloan sakontzen jarraitzeko aukera emango dioten prozesuak instalatuz.  

Proiekturik zerumugan?  

Une honetan, Paturpatek 10 milioi euro baino gehiago inbertitu berri ditu Jundizko industrialdean dituen instalazioak egokitzeko eta hirugarren ekoizpen-lerroa ezartzeko. Horri esker, fabrika-ahalmena handitu eta osagai eta gozagarri gehiago dituzten erreferentzia berriak egin ahal izango ditu.   

Aldi berean, kooperatiba Brilian izeneko ekonomia zirkularreko europar proiektu batean parte hartzen ari da. Proiektu horren bidez, patatak eraldatzeko prozesuan erabilitako uren almidoia eta kalitate faltagatik baztertutako tuberkulu zatiak berreskuratzeko sistema bat egokitu da berriki. Almidoia berreskuratu ondoren, horri balioa gehitzeko aukera aztertzen ari dira, beste industria batzuetan lehengai gisa erabiltzeko, kosmetikan edo plastikoen fabrikazioan, esaterako.   

Zer asmo ditu enpresak etorkizunerako?  

Etorkizunari begira, Paturpat-ek merkatuan sendotzen jarraitu nahi du, bosgarren gamako patataz egindako produktuen elaborazioan lehiakorra izateko prestatzen, eta merkatuaren joerei oso adi jarraituko du, kontsumitzaileen beharrak eta eskaerak betetzen jarraitu ahal izateko.  

  

SPRI Taldeak euskal enpresen I+G bultzatzen du tresnekin, aktiboekin, laguntzekin, lantalde eta aliantzekin, ikerketa sustatzeko eta teknologia berriak sortzeko. Elkartek, Emaitek edo Hazitek bezalako I+Grako laguntza programak kontsulta itzazu. 

Lotutako albisteak

Circular  TwAIn:  “AAren  teknologiek  fabrikazio  zirkularreko  kateetan  duten  iraunkortasun-potentziala  askatzea  da  helburua”
08/10/2025 I+G+B

Circular TwAIn: “AAren teknologiek fabrikazio zirkularreko kateetan duten iraunkortasun-potentziala askatzea da helburua”

Tecnaliak proiektu europar hau bultzatu duen partzuergoan parte hartu du. Luis Usatorre proiektu-zuzendariak adierazi duenez, horrela "manufaktura- eta prozesu-industriaren balio-kate zirkularretako oztopoak murriztuko dira, adimen artifizialeko teknologiak erabiltzea eta guztiz aprobetxatzea erraztuz".

Delteco,  robotikarekin  makina-erreminta  eraldatzen  duen  enpresa
29/09/2025 I+G+B

Delteco, robotikarekin makina-erreminta eraldatzen duen enpresa

Zumaiako enpresak 54 urte ditu eta robotekin beren kabuz lan egiten duten makinak eskaintzen ditu.

Adaptam  Therapeutics-ek  minbiziaren  aurkako  immunoterapian  aurrera  egiteko  antigorputz  berritzaileak  garatzen  ditu
25/09/2025 Ekintzailetza

Adaptam Therapeutics-ek minbiziaren aurkako immunoterapian aurrera egiteko antigorputz berritzaileak garatzen ditu

Startup bioteknologikoak SPRI Taldearen programen laguntzari esker tumore-mikroingurunera zuzendutako terapiak diseinatzen ditu.

InterGaiakek  olatu  jasangarria  bultzatzen  du  bere  surf-ohol  ekologikoekin
18/09/2025 Ekintzailetza

InterGaiakek olatu jasangarria bultzatzen du bere surf-ohol ekologikoekin

Arabako aholkularitzak eta ingeniaritzak, 7 Olatu markaren bidez, plastikoak murrizteko paulowniako zurez sortutako produktu horiek merkaturatuko ditu. Enpresak SPRIren Barnekintzaile programaren laguntza izan du.

Wavegarden,  olatu  perfektuak  mundura  esportatzen  dituen  enpresa  donostiarra
10/09/2025 I+G+B

Wavegarden, olatu perfektuak mundura esportatzen dituen enpresa donostiarra

Teknologia propioarekin eta surf parkeetarako soluzio integralekin, orduko 1.000 olatu sortzeko gai den sistema patentatu bat garatu du eta dagoeneko 11 instalaziotan funtzionatzen du.

Lanzo  Batteriesek  bateriak  emango  dizkio  MIURA  5  jaurtitzaile  espazial  espainiarrari
08/09/2025 I+G+B

Lanzo Batteriesek bateriak emango dizkio MIURA 5 jaurtitzaile espazial espainiarrari

Euskal enpresa proiektuaren buru den PLD Space-rekin elkarlanean ari da.

Webker:  “Mundu  digitalean,  erronka  nagusia  eguneratuta  egotea  da”
03/09/2025 Ekintzailetza

Webker: “Mundu digitalean, erronka nagusia eguneratuta egotea da”

Iaz, Gasteizko bi gaztek sektore digitalean ekitea erabaki zuten, eta Webker sortu zuten. Bertatik, beren negozioa bultzatzeko online presentzia garatzeko aukera eskaintzen diete bezeroei.

Mosaikus  by  Rombus:  zure  erakundearen  kudeaketa  integratua  digitalizatu,  sinplifikatu  eta  hobetzen  duen  plataforma
31/07/2025 Ekintzailetza

Mosaikus by Rombus: zure erakundearen kudeaketa integratua digitalizatu, sinplifikatu eta hobetzen duen plataforma

Giovanna Nocentino eta María Paz Silvak bikaintasunerako bidean lehiakorragoak eta jasangarriagoak izan nahi duten enpresei laguntzen diete, kalitatean, ingurumenean, segurtasunean, laneko osasunean eta araudia betetzean ikuspegi argi batekin.

Leartikerrek  elikagaien  hartzidurari  buruzko  ikerketa-proiektu  bat  bultzatzen  du
29/07/2025 I+G+B

Leartikerrek elikagaien hartzidurari buruzko ikerketa-proiektu bat bultzatzen du

Hartzidura-prozesuei buruzko ezagutza zientifiko-teknikoa sortzea da helburua, eta nekazaritzako elikagaien sektorera transferitzea, produktu osasungarriak, iraunkorrak eta balio erantsia dutenak sor daitezen bultzatzeko.

Telurrek  neurrira  egindako  soluzio  geotermikoen  bidez  deskarbonizazioa  bultzatzen  du
23/07/2025 I+G+B

Telurrek neurrira egindako soluzio geotermikoen bidez deskarbonizazioa bultzatzen du

Euskal enpresak eskala handiko proiektuak garatzen ditu hiri- eta industria-inguruneetarako, tokiko eraginkortasun energetikoa eta berriztagarriak konbinatuz.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.