José Luis Gesalaga Aizpurua, Gesalagako zuzendaria
Albisteak 26 abendua, 2022

Gesalaga, Estatu osoan gehien hazi diren 500 enpresa txiki eta ertainen artean

Familiako harategi txiki batetik Croqueta y Presumida eta Okelan bezalako markak biltzen dituen enpresara. Gesalagaren azken helburua euskal gastronomia munduko edozein txokotara eramatea da, eta horretarako I+G+b ardatz estrategiko gisa erabiltzen du.
-

Gesalaga duela 44 urte hasi zen, Jose Luis Gesalaga zuzendariaren Jose Cruz eta Arantxa gurasoek familiaren baserriaren izena, Otzarreta, hartu zuen harategia sortu zutenean. 2000. urtean jarri zuten lehen lantegia. Gaur egun, lau pabiloi -eta beste bat bidean- eta euskal gastronomia edozein txokotara eraman nahi duten hiru marka ditu: Croqueta y Presumida, Basque Home Cooking eta bere haragi-lerroa, Okelan. 

Enpresa Estatu osoan gehien eta ondoen hazten diren 500 enpresa txiki eta ertainen zerrendan sartu da, Cepymeren arabera. Jose Luis Gesalaga Aizpuruak berak gogoratzen dituen jatorriekin kontrajartzen den zerbait: “Hasieran hartu ahal izan genuen erabakirik onenetako bat, lehen urtean, gure harategiak hornitzera guztiz dedikatzea izan zen. Ezagutza eta indarra eman zizkigun, askoz ere esperientzia handiagoarekin merkaturatzeko. Gainera, harro gaude esateaz 2011n lehen lantegi hori erre zitzaigunean, 15 egunetan gure bezeroen % 90 artatzeko gai izan ginela. Horrek erronka handienei aurre egiteko indarra eman zigun, eta asko indartu zuen gaur egun garen talde handia”.  

Gaur egun, enpresa gastronomia-produktuen salmentan eta banaketan zentratzen da. Zehazki, Okelanek “presentzia handia du estatu mailan. Gainera, hasiera-hasieratik, gure indarrak birbideratzen ditugu ekoizpen-lerro handi bat sortzeko, kroketen eta frijituen eskaera handiari zerbitzua emateko. Gaur egun 300.000 kroketa baino gehiago ekoizten ditugu egunean, eta jai-garaietan kopuru hori bikoiztu ere egin dezakegu”. Pandemian sortutako salmenta-kanaletako bat bere webgunea da, eta horri esker “sakonago ezagutu ahal izan dugu azken bezeroa, gero eta zorrotzagoa dena”.  

Horregatik, Gesalagak % 30eko urteko hazkunde-tasa izan du 2000. urtetik gaur arte. “Harrigarria eta inoiz imajinatuko ez genuena”, José Luis Gesalagaren arabera. Horren gakoa, zuzendariarentzat, “etengabeko hobeak izateko ahalegina, talde handi bat eta erantzuteko gaitasun nabarmena izatea” da. Azpimarratzekoa da enpresa Kobeko 11 banatzaile bakarretako bat dela Estatu mailan, eta Wagyu haragi japoniarraren banatzaile ofizial bakarra Euskadin.  

Gaur egun, enpresan 155 pertsonak egiten dute lan, “haragietan eta produkzio-sistema onak osatzen espezializatutako talde batek”. Talde horren % 50 baino gehiago ekoizpenean eta zatiketan oinarritzen da. “Gainerako taldea gure bezeroen beharrei berehalako zerbitzua emateko egitura batean antolatzen da”. Zuzendariak azaldu duenez, “enpresa-proiektu honekin hasi ginenetik, bezeroarekiko arreta handiak nabarmendu gaitu”. 

Tradizioa, teknologia eta berrikuntza

Ekipo horrek ematen duen balioaz gain, Gesalagaren beste zutabe bat I+G+B saila da. Horrekin, enpresak gero eta ahalegin handiagoa egin nahi du 4. eta 5. gama ekoizteko: “Egunero errezeta berriak garatzen dira gure bezero guztien beharrei erantzun ahal izateko eta kalitate goreneko balio erantsiko produktuak eskaini ahal izateko. I+G+B saila edukitzeak gure errezetak hobetzeko aukera eman digu, produktu naturalenak, osasungarrienak eta jasangarrienak sortzeko. Eta, batez ere, organoleptikoki gorenak”, baieztatu du zuzendariak.  

Gesalagako I+G+b sailak berrikuntza jasangarria du ardatz beste negozio-ildo batzuetan ere. Haragiari dagokionez, “abeltzaintza iraunkorrean espezializatuta gaude. Ingurumena errespetatzen duten eta animalien ongizatea (zaintza, elikadura, bazka, etab.) bilatzen duten inguruneetan elikatutako eta zaindutako animalia bakarrak bilatzen ditugu. Hau da, animalia baliotsu horiek dira gure negozioa osatzen duten artikuluen katea. Pieza handietatik hasi eta balio erantsiko produktuetara, hala nola hanburgesak, steak tartarrak, carpaccioa…”.  

Gainera, I+G+b bere zutabeetako bat da enpresarentzat produktu-lerro berriak etengabe garatzeko orduan: “Adibidez, SURA ekialdeko produktuen gure marka berria, 2023ko urtarrilean merkaturatuko dena eta gyoza-bilduma bat, kroketa japoniar bat eta abar izango dituena”. Balio-kate osoan prozesu iraunkorrak aplikatzeko ekimenek packaging-a barne hartzen dute: “Estatu mailan Kraft erretilu bat, frijituentzat, zerbitzu libre jasangarri eta berrerabilgarrian erabiltzen duen lehen enpresa gara”.  

Gesalagak datorren urtea “itxaropen eta ilusio handiz” ikusten du, “gure proiekturik handienetako baten obrak hasten baitira: zerbitzu libreko haragi-produktuen planta berri bat”. Zuzendariaren esanetan, lehen solairua balio erantsia duten produktuentzat izango da, hala nola steak tartar edo carpacciorako; erdiko solairuan abeltzaintza jasangarrietan hazitako animalietan espezializatutako hotz- eta heltze-ganberak egongo dira; eta hirugarren solairua “guztiz berritzailea izango da sektore honetan”: interpretazio-zentroa. Haragien eta parrillaren munduan trebatzeko gune bat da. Hona gure bezeroak bere taldea ekarri ahal izango du eta in situ formakuntza eman mozketak, arrazak, heltze, parrilla eta berrikuntza haragi sektorean. 

SPRI Taldeak euskal enpresen I+G bultzatzen du tresnekin, aktiboekin, laguntzekin, lantalde eta aliantzekin, ikerketa sustatzeko eta teknologia berriak sortzeko. Elkartek, Emaitek edo Hazitek bezalako I+Grako laguntza programak kontsulta itzazu. 

Lotutako albisteak

Tecnalia,  zibersegurtasunaren  maila  guztietako  saiakuntzak  egiteko  akreditazioa  lortu  duen  lehen  erakunde  nazionala
02/07/2025 Zibersegurtasuna

Tecnalia, zibersegurtasunaren maila guztietako saiakuntzak egiteko akreditazioa lortu duen lehen erakunde nazionala

Ikerketa eta garapen teknologikoko zentroak ENACen (Egiaztatze Erakunde Nazionala) akreditazioa lortu du, nazioarteko IEC 62443-4-2 arauaren arabera industria segurtasun-maila handienean ziurtatzeko.  

Euskadiko  ikerketa-azpiegiturak  indartzen  Azpitek  programarekin
25/06/2025 I+G+B

Euskadiko ikerketa-azpiegiturak indartzen Azpitek programarekin

Eusko Jaurlaritzako Industria, Trantsizio Energetiko eta Jasangarritasunaren Sailak atera berri du Azpitek laguntzen programa berri bat, alegia, azpiegiturak eta ikerketa-ekipamenduak eskuratu, instalatu eta eguneratzen laguntzera bideratutako ekimena. Programa hori bat dator 2030erako Euskadiko Zientzia, Teknologia eta Berrikuntza Planarekin (ZTBP 2030), eta haren helburua da I+G+b garatzea Zientzia, Teknologia eta Berrikuntzaren...

Eusko  Jaurlaritzak  70  milioi  euroko  zuzkidura  duten  Emaitek  Industria  Hobea  eta  Azpitek  programak  onartu  ditu,  Zientzia,  Teknologia  eta  Berrikuntzaren  Euskal  Sareko  zentro  teknologikoei  laguntzeko
17/06/2025 I+G+B

Eusko Jaurlaritzak 70 milioi euroko zuzkidura duten Emaitek Industria Hobea eta Azpitek programak onartu ditu, Zientzia, Teknologia eta Berrikuntzaren Euskal Sareko zentro teknologikoei laguntzeko

Bi programa horiek 58,5 eta 9 milioi euroko zuzkidura dute, hurrenez hurren, eta foku anitzeko zentro teknologikoen emaitzak eta gaitasunak hobetzea eta merkatura bideratzea dute helburu

Fabrikazio  aurreratuaren  nazioarteko  erakusleiho  bihurtuko  da  Euskadi
03/06/2025 I+G+B

Fabrikazio aurreratuaren nazioarteko erakusleiho bihurtuko da Euskadi

+Industry azokan hainbat industria-sektoretako ordezkariak elkartuko dira, hala nola automobilgintza, aeronautika, trena, energia, siderurgia, makina-erreminta edo logistika arloetakoak; eta SPRI Eusko Jaurlaritzaren Enpresen Garapenerako Euskal Agentziaren laguntza jaso du.

Euskadiko  Parke  Teknologikoa,  duela  25  urtetik  industria  bioteknologikoaren  polo,  Progenika  bezalako  enpresei  esker
29/05/2025 I+G+B

Euskadiko Parke Teknologikoa, duela 25 urtetik industria bioteknologikoaren polo, Progenika bezalako enpresei esker

Sektore bioteknologiko eta biosanitarioko enpresa 25. urteurrena ospatu du

BRTA  sariek  Euskadiko  17  zentro  teknologikoren  bikaintasunezko  ikerketa  aitortzen  dute
26/05/2025 I+G+B

BRTA sariek Euskadiko 17 zentro teknologikoren bikaintasunezko ikerketa aitortzen dute

Ikerketaren alorrean ibilbide sendoa duten hiru pertsona eta etorkizun oparoko hiru gazte saritu ditu BRTA aliantzak.

Horizon  Europe  2025:  7.300  milioi  euro  enpresa  berrikuntza  bultzatzeko  Europan
15/05/2025 Berrikuntza

Horizon Europe 2025: 7.300 milioi euro enpresa berrikuntza bultzatzeko Europan

SPRI-ren eskutik, EEN sarearen euskal nodoaren koordinatzaileak garen aldetik, euskal enpresei Horizon Europe programan parte hartzen laguntzen diegu. Enterprise Europe Network (EEN) Europako sare bat da, ETEen hazkundea eta nazioartekotzea bultzatzen duena

Sei  euskal  ikerketa-erakundek  bat  egin  dute  ITTHACAn  zahartze  osasuntsua  sustatzeko
16/04/2025 I+G+B

Sei euskal ikerketa-erakundek bat egin dute ITTHACAn zahartze osasuntsua sustatzeko

Elkartek programak finantzatutako proiektu honek biomarkatzaileak, iragarpen-ereduak eta osasunaren zuzeneko monitorizazioa erabiltzen ditu.

Sustatu  berrikuntza-proiektuak  zure  enpresan  Fast  Track  Innobideak  ekimenarekin
10/04/2025 Berrikuntza

Sustatu berrikuntza-proiektuak zure enpresan Fast Track Innobideak ekimenarekin

Fast Track Innobideak Euskadiko enpresa berritzaileen kopurua handitzeko eta sustatzeko sortu zen. Merkatuan ondasun edo zerbitzu berriak sartu dituzten edo enpresan negozio-prozesuak hobetzen dituzten berrikuntza-jarduerak babesten ditu, enpresa lehiakorrago bihurtzeko.

Industriarako  soluzio  teknologiko  aurreratuen  garapenean  erreferentea  den  ULMA  kooperatiba  taldea  bisitatu  du  Mikel  Jauregi  sailburuak
10/04/2025 I+G+B

Industriarako soluzio teknologiko aurreratuen garapenean erreferentea den ULMA kooperatiba taldea bisitatu du Mikel Jauregi sailburuak

Oil&Gaseko negoziorako brida homologatuen fabrikazioan munduko liderra den ULMA Forged Solutionsen lantegi nagusian ibili da eta "ziurgabetasuna nagusi den une honetan, ULMA kooperatiba-taldea industriaren, inbertsioaren, berrikuntzaren eta kalitatezko enpleguaren aldeko apustua nabarmena egiten ari da" nabarmendu du

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.