Euskal enpresaren blog-a Zure enpresarentzat garrantzitsua den eguneroko informazioa

8 iraila, 2020
Bizi-kalitatea hobetzeko elikagai funtzional berriak garatu dituzte hiru euskal enpresa eta Tecnaliak

Ekimen honek hiru produktuen merkaturatzea aurreikusten du 2021. urtean: proteinekin aberastutako ogia, azukrerik gabeko marmeladak eta profil lipidiko hobea duten hanburgesak.
Tecnalia desarrolla nuevos alimentos funcionales

Elikagaien industriaren helburuetako bat gizartearen osasun-erronkei soluzio bat ematen  dieten elikagai berriak sortzea da. Erronka honi  indarrez aurre egiteko, proiektu batean Tecnalia zentro teknologikoa, Gastronomia Cantábrica  jatetxe-enpresa, rnicas Ibarra eta Bizkarra (okin sektoreko enpresa) elkartu dira, elikagai funtzionalak garatzeko helburuarekin, kontsumitzaileen nutrizio-kalitatearen inguruan dituzten eskariak asetzeko.  

Elikadura osasuntsua osasunaren oinarrietako bat da eta ebidentzia hau  gure bizimoduan sendotzen joan da azken urteotan. Osasunarekiko kezka gero eta handiagoa denez, Tecnalia eta hiru euskal enpresa hauek mugimendu osasungarri eta ekologikoan murgildu dira eta 2021ean hiru produktu edo elikagai funtzional merkaturatzea aurreikusten duteHauek izan dira elkarlanaren emaitzak: proteinetan aberastutako ogi bat (ilar-proteinaren ekarpenarekin), azukrerik gabeko marmelada gama bat (abrikota eta mugurdia) eta profil lipidikoa (gantz motan eta kopuruan) duen hanburgesa bat, chia-haziekin hobetua. Azken produktuaren kasuan, chiak gantz-azido aseen proportzioa murriztea eta aldi berean osasungarriagoak direnen proportzioa handitzea ahalbidetzen du, hala nola monoinsaturatuena eta poliinsaturatuena, omega 3a esaterako.  

Elikagai hauek oro har herritarren eskura egongo dira  haien osasuna zaintzeko, baina bereziki diabetesa daukaten pertsonen (azukrerik gabeko marmeladen kasuan), kolesterol maila altua edo omega 3a duten elikagai gutxi kontsumitzen dituzten pertsonen (profil lipidiko hobetua duten hanburgesen kasuan) beharrei erantzuten diete, baita kirolarien nutrizio-eskakizunei ere (proteinetan aberastutako ogiaren kasuan).  

Proiektua Eusko Jaurlaritzak SPRI Taldearen Hazitek programaren bidez laguntzen du eta abenduan amaituko da, eta pertsonen bizi-kalitatea hobetzen lagunduko du, beharrezko mantenugaiak emango dituen dieta orekatua bermatuz. Gainera, koipe edo azukre gutxiko edo osagai funtzionaletan aberastutako elikagai berrien bidez, zenbait gaixotasunen eragina murrizten lagundu ahal izango du, hala nola obesitatea, gaixotasun kardiobaskularrak eta abar.  

% 100 tokiko ekimena  

Gastronomia Cantábrica proiektu honen liderra izan da eta merkatuaren eskarien ezagutzarekin lagundu du, garapen berriak iradokitzen eta produktu berriak dastaketen bidez ebaluatzen bere instalazioetan eta bezeroenetan. Tecnaliak Zientzia, Teknologia eta Berrikuntzaren Euskal Sareko (RVCTI) eragile gisa lan egin du ekimen honetanlaborategi-mailan I+G arloko azterlanak planteatuz eta eginez.  

Bestalde, Cárnicas Ibarrak hanburgesen formulazio berriak garatzen lagundu du profil lipidikoaren hobekuntzarekin,  bere instalazioetan eskala handienean hautatutako formulazioen sortak egin ditu eta garapen berrien ebaluazio sentsorialean parte hartu du. Azkenik, proteinetan aberastutako ogiaren eta azukrerik gabeko marmeladen formulazio berriak garatzen lagundu du Bizkarrak, eskala handiagoko loteak egin ditu eta ebaluazioan parte hartu du. 

Bio osasuna 21 abendua, 2020
“Osasun fisikoari garrantzi handia ematen zaio beti, baina krisi honek osasun mentalari ere garrantzia emateko balio izan du”

Oroi Donostian egoitza duen startup gipuzkoarra da, hirugarren adinekoentzako errealitate...Leer más

Bio osasuna 14 abendua, 2020
Euskal bio-osasunaren sektorearen elkartasuna material biofuntzionalak garatzeko

Euskal enpresa talde bat sortu berri da material eta gailu biofuntzional berriak ikertu eta...Leer más

Bio osasuna 9 abendua, 2020
Batura Mobile: “Aplikazio irisgarriak garatzen ditugu eta lantegiko langileen lana ulertzen saiatzen gara”

  Batura Mobile konpainia, 2006tik gailu mugikorretarako aplikazioen garapenean...Leer más

María Unceta-Barrenechea, directora y fundadora de la firma de cosmética María D'uol
Bio osasuna 7 abendua, 2020
María Unceta-Barrenechea: “Maria D’uolen DNAren zati bat etengabeko berrikuntzan oinarritzen da”

Ikerketa eta berrikuntza dira "María D'uolen DNAren zati bat", Gasteizen 1992an jaiotako kosmetika...Leer más

Bio osasuna 3 abendua, 2020
Euskal enpresek badituzte konponbide teknologikoak, COVID-19ak langileen osasunean duen eragina minimizatzeko

Euskal enpresek eskura dituzte hainbat tresna teknologiko, tresna horien bidez COVID-19ak...Leer más

Linkedin-a

Eguneroko informazioa, jarduera-sektoreka eta intereseko
hartzeko.

Laguntza berriei buruzko azken orduko albisteak

ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.

Interesgarria, ezta?