Ernesto García Marqués, enpresaren fundatzailea eta CEO.
Ingurumen-jasangarritasuna
Albisteak 27 Marzo, 2024

Kitu Foods, snack osasungarriak fabrikatzen dituen mikroETE bizkaitarra

Olio kantitate erdia erabiltzeko aukera ematen duen teknologia berritzailea erabiltzen du enpresak
-

Snack osasungarriak fabrikatzen dituen mikroETE bizkaitarra da Kitu Foods, eta aurten 60 tonatik gora merkaturatzea aurreikusten du. Olio kantitate erdia behar duen teknologia erabiltzen du enpresak, eta merkatuan existitzen ez diren fruta-snackak eskaintzen ditu. Informazio hau “Zutaz mintzo gara” egitasmoaren bidez sortu da. Horren bidez, euskal enpresei haien proiektuak ezagutzera emateko aukera ematen die SPRI Taldeak, bere plataformaren bidez.

Enpresa 2017an sortu zen Ernesto García Marquésen ekimenez. Enpresaren fundatzailea eta CEOa da, eta enpresen zuzendaritzari buruzko master batean ezagutu zuen bere beste bazkidea, Luis Santos. “Hondurasetik zetorren, eta ezagutzen zuen aperitiboen sektorea. Aperitibo jasangarriagoak eta osasungarriagoak merkaturatzea pentsatu genuen, tonu exotiko batekin. Merkatua aztertu genuen, eta egingarria zela ikusi genuen”.

Snacken fabrikazioa Ekuadorren hasten da. Hango klima eta altitudea ezin hobeak dira produktuarentzat. “Dena den, diseinua europarra da”. 2018aren hasierarako, landare exotikoen snackak eskaintzen zituzten belar-dendetan eta alergenoen dendetan, “eta ostalaritzara eta publiko gourmetarengana zabaltzen joan ginen”. Era berean, hainbat herrialdetara esportatzen hasi ziren, hala nola Italiara, Finlandiara, Danimarkara, Frantziara edo Ingalaterrara. “Orduan pandemia etorri zen eta esportazioak gelditu egin ziren, baina Espainian eta Italian hazten jarraitu genuen”.

Pandemia lehertu zenean, bazkidea enpresatik eta herrialdetik irten zen. Une zaila izan zen hura. “Proiektuari jarraipena emateko egoera zailean geratu nintzen, bakarrik”.

Iaz, Ekuadorren fabrikazio propioa egiten hasi zen Kitu Foods, eta teknologia berri bat erabiltzen hasi zen. “Hutsean frijitzen dugu: produktu zaporetsuagoa eta osasungarriagoa egiten dugu, olioaren erdiarekin. Hala, merkatuan ez dauden snackak eskaintzen ditugu, frutaz eginak: sagarra, banana edo anana.  Horrekin negozioa handitu dezakegu. Hain zuzen ere, merkatua Asiara irekitzeko aukera sakon aztertzen ari gara”.

Dendan saltzeko snackak eskaintzen dituzte, eta ostalaritzako formatuetan ere bai, entsaladetan, hanburgesetan eta postreetan erabiltzeko. “Orain Corte Inglésen, NH Hotelen, Kanarietako Dinosol supermerkatuen, Carrefourren edo Healthy Poke katearen hornitzaileak gara. Azken horrek 30 denda baino gehiago ditu Espainian”. Batez ere, sektore hauentzat egiten dute lan: dendak, ostalaritza eta vending makinak.

Produktu naturala

Latinoamerikan Espainiarako landare-snackak ekoizten dituzten bakarrak dira, produktu latinoamerikarren nitxotik kanpo, eta hori da beste ekoizle batzuengandik bereizten dituena. “Hemen kalitatea askoz ere industrialagoa da, ez da hain jasangarria. Landare-snacketan espezializatuta gaude, eta lehiakideek erabiltzen duten olio kantitatearen ia herena erabiltzen dugu. Produktu natural baten zaporea eta testura ditu snackak”. Euskadin ez dute lehiakiderik.

Urtean 30 tona baino gehiago merkaturatzen dituzte gaur egun, eta aurten ekoizpena bikoiztea aurreikusten dute. 2024a ia milioi bat euroko fakturazioarekin ixtea espero dute. Gaur egun ekoizpenaren % 5 esportatzen dute, baina ekitaldi honetan zifra hori laukoiztea aurreikusten dute.

Enpresak hiru langile ditu, eta Bizkaian ontziratze-zentro bat sortzea da asmoa, produktua soltean ekarri eta eraginkorragoak izateko.

I+G arloa garrantzitsua da proiektuan, eta makina bat garatzeko balio izan du. Makina horrek “90 gradutan frijitzen eta liofilizatzen du. Hala, akrilamida sortzea saihesten du, olioa tenperatura altuan erretzean sortzen den toxina bat. Lehiakideek erabiltzen duten olio kantitatearen erdia erabiltzen du”.

Honako erronkak ditu: Euskadiko eta Espainiako saltoki handietan sartzea; Europako hainbat herrialdetarako esportazioa handitzea, hala nola Portugal, Frantzia, Alemania eta Erresuma Baturakoa; eta Bizkaian ekoizpen-fabrika bat muntatzea. “Eta lantaldea handitu nahi dugu, marka ezagun gisa presentzia handiagoa izateko eta, hala, aperitiboen sektoreko erraldoiekin lehiatzeko”.

Kitu Foods Basque Food Clusterrera batu da. “Horiek digitalizazioarekin laguntzen digute”.

Lotutako albisteak

Tantak  ingurumena  zaintzeko  eta  babesteko  lan  egiten  du

Tantak ingurumena zaintzeko eta babesteko lan egiten du

Erakunde honen helburua da gure itsasoak zaintzea, bizi ohitura osasungarriak sustatzea eta planeta hobetzeko ekintzak egitea

Blueline:  munduko  emisio  baxuko  altzairu  herdoilgaitzezko  ke‑kate  eta  kudeo-premiumen  lehen  lerroa

Blueline: munduko emisio baxuko altzairu herdoilgaitzezko ke‑kate eta kudeo-premiumen lehen lerroa

Blueline representa un paso decisivo hacia la construcción sostenible, combinando innovación técnica con un compromiso real medioambiental

Eusko  Jaurlaritzak  BasquESG  ekimena  jarri  du  abian,  euskal  ETEen  lehiakortasuna  eta  jasangarritasuna  bultzatzeko

Eusko Jaurlaritzak BasquESG ekimena jarri du abian, euskal ETEen lehiakortasuna eta jasangarritasuna bultzatzeko

Euskadiko 2030 Industria Plan onartu berrian jasotako proiektu eraldatzaileetako bat da, eta 2026an bostehun bat ETEra iritsiko dela espero da

Eusko  Jaurlaritzak  eta  Alboan-ek  Euskadiko  Enpresetatik  Mundura  programaren  aurrerapenak  aurkeztuko  dituzte

Eusko Jaurlaritzak eta Alboan-ek Euskadiko Enpresetatik Mundura programaren aurrerapenak aurkeztuko dituzte

Programak euskal enpresek 2030 Agendari egiten dioten ekarpena sustatzea du xede.

Ekongreso:  10  Inpaktu-ekonomiek  erronkak  eta  aukerak  partekatuko  dituzte  Laukariz  Ekosisteman

Ekongreso: 10 Inpaktu-ekonomiek erronkak eta aukerak partekatuko dituzte Laukariz Ekosisteman

Azaroak 27, 28, 29 eta 30: enpresa txiki arduratsuak, B-Corps, erakundeak, proiektu profesionalak, sozialak eta ekintzaileak, berriz ere Ekongresoan elkartuko dira.

Aerobladeko  langileen  % 52  emakumezkoak  dira  dagoeneko
20/11/2025 Berdintasuna

Aerobladeko langileen % 52 emakumezkoak dira dagoeneko

SPRI Taldeak egin berri duen «Berdintasunak industria-lehiakortasunean duen eragina» ikerketan hartu du parte enpresak

20  urtetan  Euskal  Autonomia  Erkidegoan  lehenengo  parke  eolikoa  eraikitzeko  lanak  hasi  dira,  eta  Eusko  Jaurlaritzak  parte-hartze  prozesu  bat  jarri  du  martxan  berriztagarrien  hedapenari  buruz

20 urtetan Euskal Autonomia Erkidegoan lehenengo parke eolikoa eraikitzeko lanak hasi dira, eta Eusko Jaurlaritzak parte-hartze prozesu bat jarri du martxan berriztagarrien hedapenari buruz

Iberdrola eta Energiaren Euskal Erakundea partaide diren sozietateak bultzatutako proiektu berriztagarriak, lehena Euskal Autonomia Erkidegoan, azken bi hamarkadetan.

Euskadi  mundu  mailako  elektrifikazioaren  protagonista

Euskadi mundu mailako elektrifikazioaren protagonista

Mikel Jauregi Industria sailburuak Grid4Industry ekimena aurkeztu du, Euskadin ENLIT ospatuko delako, energia elektrikoaren arloko 15.000 aditu inguru biltzen dituen nazioarteko hitzordua

Hidrogeno  berdearen  teknologien  garapena  izango  da  Euskadiko  Industriaren  Deskarbonizazio  Foroaren  ardatza

Hidrogeno berdearen teknologien garapena izango da Euskadiko Industriaren Deskarbonizazio Foroaren ardatza

Eusko Jaurlaritzak, SPRIren bidez, eta DCARTECH kluster industrialen aliantzak elkarrekin antolatutako deskarbonizazio industrialerako topaketaren zazpigarren edizioak Net-Zero Basque Industrial Super Cluster ekimena sendotu du

Elay  Taldeak  Mexikoko  fabrikaren  25.  urteurrena  ospatuko  du
10/11/2025 Berrikuntza

Elay Taldeak Mexikoko fabrikaren 25. urteurrena ospatuko du

Antzuolako enpresaren atzerriko lehen ekoizpen-fabrika izan zen.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.