Euskal enpresaren blog-a Zure enpresarentzat garrantzitsua den eguneroko informazioa

10 abendua, 2019
Elikadura industriaren erronkak eraldaketa digitalari begira

AZTIk landutako txosten baten arabera, sektorea aurreneko faseetan dago oraindik

Elikaduraren arloko euskal enpresak “hasiberriaren” fasean daude eraldaketa digitalari eta 4.0 Industriarekin lotutako teknologiei dagokienez. Horixe da AZTI-Tecnalia zentro teknologikoak landu duen Elikadura Industriaren 4.0 Diagnostikoa txostenean bildutako ondorio nagusietako bat. Azterlana sektoreko 200dik gora enpresari egindako inkestetan oinarrituta egin da, horien eraldaketa digitalaren maila eta esku artean darabiltzaten erronkak ezagutzeko. Txostena Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen eta Azpiegitura Sailak finantzatutako GAITIK proiektuari atxikita gauzatu da.

 

Eraldaketa digitalak azken urteotan beste jarduera-arlo batzuetan izan duen aurrerakada azkarraren eta onurei buruzko kontzientziazio zabalaren aldean, elikaduraren arloan, euskal enpresak hasierako fasean daude oraindik. Txostenean jasotakoaren harira, hori estu-estu lotuta dago sektorearen ezaugarriekin, enpresa txikiek osatzen baitute nagusiki (enpresen % 75ek 10 langile baino gutxiago ditu), baita sektorearen konplexutasunarekin ere, iraungipen azkarreko produktu arras heterogeneoak kudeatzen baititu.

 

Datuen arabera, elikadura arloko enpresen % 48tan, 4.0 Industriaren inguruko teknologien inplementazioa ezdeusaren parekoa da, eta % 36 hasiberrien mailan daude. Hala ere, alde handiak daude enpresen tamainaren arabera, eta oro har, 3 enpresatik 1ek datozen urteotan eraldaketa digitalean inbertitzeko asmoa du.

 

25 langile baino gutxiago dituzten enpresetan, datu-bilketa eskuz egiten da oraindik ere (enpresen % 62tan), eta konpainiarik handienen % 78 prozesu hauek automatizatzen hasiak dira. Kudeaketa-softwarearen erabilerari dagokionez, enpresa handien % 42k erabiltzen du, baina enpresa txikien % 15ek baino ez. IKT zerbitzuen hedapena ere aldakorra da konpainien tamainaren arabera: enpresa txikien (25 langile baino gutxiago) % 54k ez du halakorik erabiltzen, eta enpresa handien % 80k espezializatutako langileak edo IKTen arloko kanpoko zerbitzuak dituzte horretarako.

 

Eraldaketa digitalari ekiteko moduari buruzko ezagutzarik eza eta inbertitzeko funtsen eskasia dira elikadura arloko enpresek aipatu dituzten eragozpen nagusiak. Bestalde, txostenean, teknologia horiek sektoreari ekar diezaizkioketen onurarik garrantzitsuenak bildu dira; hala nola, prozesuen eraginkortasun handiagoa, kostuen murrizketa, trazagarritasunaren hobekuntza eta bezeroen fidelizazio handiagoa.

 

Sektorearen egungo egoera eta eraldaketa digitalaren bidez gainditu beharreko erronkak aztertzea da txostenaren helburu nagusia. Horretarako, azterlanean jaso denez, garrantzi handikoa da enpresek abiapuntuko egoerari buruzko diagnostikoa landu eta helburuen araberako ekintza-plana finkatzea.

Ausolan imprime alimentos en 3D para mejorar los productos texturizados para personas mayores
Basque Industry 4.0 6 uztaila, 2020
Ausolanek elikagaiak 3Dn inprimatzen ditu, adinekoentzako produktu testurizatuak hobetzeko

Faktore askok eragiten dute pertsonen elikaduran, zapore-aniztasunetik oroitzapenetara edo...Leer más

Basque Industry 4.0 2 uztaila, 2020
BIND 4.0 ekitaldiaren IV. edizioak berriro gainditu ditu espektatibak, krisia gorabehera

  SPRI Taldeko Ekintzailetzako zuzendari Aitor Urzelaik ostiral honetan aurkeztuko ditu...Leer más

Basque Industry 4.0 30 ekaina, 2020
Zibersegurtasuneko enpresa eta startup kopuruak gora egin du Euskadin

Zibersegurtasunaren Euskal Zentroak (Basque Cybersecurity Centre-BCSC) egin eta argitaratutako...Leer más

Linkedin-a

Eguneroko informazioa, jarduera-sektoreka eta intereseko
hartzeko.

Laguntza berriei buruzko azken orduko albisteak

ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.

Interesgarria, ezta?