Euskal enpresaren blog-a Zure enpresarentzat garrantzitsua den eguneroko informazioa

6 maiatza, 2018
“Ez aldatu jango duzuna, aldatu platera”: HOLA

Janaria zoragarria da, edozein dela ere bere formatu, zapore edo kolorea, badirudi denok gaudela ados horrekin. Baina batzuetan zaila da elkarrekin uztartzea zenbait elikagairen kontsumoa eta bizimodu aktibo eta osasuntsua. Hala, Euskal Herriko Unibertsitateko Goi-mailako Ingeniaritza Teknikoko Eskolan sortutako startup batek “Hola” asmatu du, janariaz gozatzen eta aldi berean gorputza zaintzen jarraitzeko modu bat…

 

“Ez aldatu jango duzuna, aldatu platera” lelopean, “Hola” ekimenak sukaldaritza arloko puntako teknologiak biltzen ditu: 1.500 zulo txiki baino gehiagoko azalera bat, gai dena elikagaien gantzak bereizi eta xurgatzeko jaleak irentsi ez ditzan. Sortzaileek azaldu dutenez, diseinuzko plater horien oinarrian olioa xurgatu dezakeen mekanismo bat dago, zeinari esker posible baita janari baten kaloriak %30eraino gutxitzea. Otordu arrunt batean 100-200 kaloria bitarte izango lirateke.

“Ez dugu nahi inork janariari uko egiterik, helburua baita janaz gozatzea, eta aldi berean osasuna zaintzea”, azaldu du asmakizun honen atzean dagoen diziplina anitzeko lantaldeak.  Euskal Herriko Unibertsitateko Goi-mailako Ingeniaritza Eskolan diseinatu dute plater berezi hori. Sortzaileek unibertsitatean bertan ikertu, garatu eta patentatu dute “Hola” sistema, janariak soberan duen gantza iragazten duena.

Proiektuak nazioarteko sari eta aitortzak jaso ditu bere diseinuagatik. Anagrama japoniarretan inspiratutako beren hiru ereduak artelan txikiak dira, sinbologiaz beteak, baina goi-mailako printzipio matematikoak jarraitzen dituztenak.

 

Teknologia: itsasoko belakia.

Ontzien xurgatzeko mekanismoa itsasoko belakietan inspiratuta dago. Animalia ornogabe horiek badituzte poro eta kanalak elikagaia eta oxigenoa iragazteko.

Itsasoko belakien kasuan ez bezala, “Hola” plateren zuloak beraizik diseinatuta daude lipidoak (gantza eta olioa) iragazteko. Ander Méndezek –sortzaileetako batek- azaldu bezala, “kontuan hartu behar dira olio bakoitzaren biskositate dinamikoa eta dentsitatea, gure elikagaietan dauden olioek biskositate eta dentsitate desberdinak dituztelako”.

 

Informazio gehiagorako: www.platohola.com

 

 

wake up eus
Ekintzailetza 10 uztaila, 2020
Beste albiste batzuk ekintzaileentzat. Asteko laburpena. Uztailaren 6tik 10rako astea

Wake up!-ek Komunikabide eta Sareko Blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat...Leer más

Pablo Ocaña the glocal network
Ekintzailetza 9 uztaila, 2020
Adimen kolektiboa; XXI. Mendeko erronka erakundeentzat

“Komunitatea" ia mundu guztiak ulertzen duen terminoa da eta gero eta garrantzitsuagoa da edozein...Leer más

crowdfunding bizkaia
Ekintzailetza 8 uztaila, 2020
Igo zure proiektua, finkatu lortu nahi duzun zenbatekoa eta hasi finantziazio-erronda. Oso erraza!

Baduzu proiekturik buruan, baina ez dakizu nola finantzatu? Crowdfunding Bizkaia aurkezten...Leer más

eic aceleradora europea
wake up eus
Ekintzailetza 3 uztaila, 2020
Beste albiste batzuk ekintzaileentzat. Asteko laburpena. Ekainaren 29tik, Uztailaren 3rako astea

Wake up!-ek Komunikabide eta Sareko Blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat...Leer más

Linkedin-a

Eguneroko informazioa, jarduera-sektoreka eta intereseko
hartzeko.

Laguntza berriei buruzko azken orduko albisteak

ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.

Interesgarria, ezta?