Izaskun Larrañaga Lacor-Ibili taldeko kontseilari delegatua
Eraldaketa digitala
Elkarrizketak 6 Azaroa, 2025

Lacor-Ibili, sukaldaritza profesionaleko tresnerian liderra den taldea

Bergarako enpresak Kloud programaren SPRI Taldearen laguntza jaso du, eta 90 herrialdetan baino gehiagotan saltzen du, eta 500 eskaera izapidetzen ditu egunero.
-

Bergaran dagoen Lacor-Ibili taldea liderra da Espainiako sukaldaritza profesionaleko tresnerian. 90 herrialdetan baino gehiagotan saltzen dute, eta egunean 500 eskaera inguru bideratzen dituzte. Enpresak SPRI Taldearen Kloud programaren laguntza jaso du. Zerbitzu, datu eta aplikazio informatiko guztiak Cloud eremuetara migratzen laguntzen die programa horrek EAEko enpresei.

Taldeak 1942an du jatorria, Bergarako erdigunean Ibili sortu zenean, bost bazkideren ekimenez. Sukaldeko tresneria egin eta saltzen du. 1949an, bazkideetako batek beste enpresa bat sortu zuen, Lacor, jarduera berean.

“Bakoitzak bere bilakaera du, baina Ibili batez ere etxean dago espezializatuta, eta Lacor, ostalaritzan. Hala ere, 80ko hamarkadan turismoarekin izandako boomaren ondorioz, etxeko gaiekin ere jarraitzen du. Alboan zeuden eta familia loturak zeuden”, adierazi du Izaskun Larrañaga Lacor-Ibili taldeko kontseilari delegatuak.

Bigarren familia-belaunaldia buru zela, 90eko hamarkadaren amaieran, enpresa-fusioa eta Lacor-Ibili taldearen sorrera gertatu ziren.

Hala, bi negozio-ildo daude, eta erabat bereizita merkaturatzen dira. “Lacor indartsuagoa da ostalaritzan, % 75ekin, eta Ibili, batez ere, etxeko gaiez arduratzen da. Familia enpresa izaten jarraitzen dugu, bere balioekin. Balio horiek asko kezkatzen gaituzte, baita Bergaran errotuta jarraitzeak ere. Bergara kanpoaldera joan behar izan genuen, baina herrian mantentzea gustatu zaigu”.

Taldeak sukaldariei lagundu nahi die, beren sukaldeak hornituz, “bai jatetxeetako chefentzat, bai etxeko sukaldarientzat”. Produktuen salmenta era guztietako banatzaileen bidez gauzatzen da, herri bateko burdindegi batetik hasi, eta Txile edo Singapurreko ostalaritzan espezializatutako talde edo biltegi handietara arte.

Bezero-mota askotarikoa da, “eta 10.000 produktu-erreferentzia baino gehiago ditugu. Liderrak gara sukaldaritza profesionaleko tresnerian Espainian. Sukalde batean ikusten duzun guztia fabrikatzen dugu, etxetresna elektrikoak, instalazioa eta altzariak izan ezik”.

90 herrialdetan baino gehiagotan saltzen dute, eta egunean 500 eskaera inguru bideratzen dituzte. Esportazioak, bost kontinenteetan, fakturazioaren % 40 dira. “Etxeko osagaietan dago konpetentziarik handiena. Ostalaritzan txikiagoa da eta Espainian eta Europan zentratuta dago”.

Ia 200 langile ditu eta urteko fakturazioa 90 milioi euro ingurukoa da. Iaz kubertera bat eskuratu zuten Galizian, eta “Espainiako mahai-tresnen fabrikatzaile bakarrak gara. Fabrikatzailearen esentziari eutsi nahi diogu, balio garrantzitsua baita bezeroarentzat. Zure beharretara eta produktuak ematen dizun ezagutzara egokitzeko aukera ematen dizu”.

I+Ga oso garrantzitsua da taldearentzat, “bezeroaren beharren berri izaten laguntzen baitu. Bezeroari entzuteari garrantzi handia ematen diogu”.

SPRI Taldearen Kloud programaren laguntza ekoizpen-instalazioaren digitalizazio-proiektu baterako erabili da. Horri esker, fabrikazio-zelula bakoitzaren egoerari buruzko informazioa izango dute denbora errealean, eta gertatzen den edozein gorabeherari berehalako konponbidea emango diote.

Nahiko merkatu tradizionalean haztea da erronketako bat. Produktu-sorta gehiago zabaldu nahi dituzte, eta esportazioan hazten jarraitu. “Enpresa gehiago erosteko prest gaude. Eta hurrengo belaunaldiari helarazi nahi diogu enpresa eboluzionatua garela eta merkatura eguneratuta gaudela”.

SPRI Taldeak Euskadiko enpresei bere kanaletan jardueraren berri emateko aukera ematen die. Zure proiektua gure gaiekin (I+G+b arloa, digitalizazioa, nazioartekotzea, ekintzailetza, berrikuntza…) lotuta badago, Zutaz mintzo gara ekimenean parte har dezakezu.

 

Lotutako albisteak

Begoña  Echaburu  (Mondragon  Unibertsitatea):  “Euskadin  onak  gara  negozio-plangintzan,  orain  erronka  talentua  kudeatzea  da”
26/11/2025 Berrikuntza

Begoña Echaburu (Mondragon Unibertsitatea): “Euskadin onak gara negozio-plangintzan, orain erronka talentua kudeatzea da”

Pertsonak eta Talentua I+T Taldearen koordinatzaileak, Enpresagintza Fakultatean eta Negozio-Berrikuntza Ikerketa Zentrotik (MIK), pertsonak enpresa-estrategian integratzeko beharra azpimarratu du.

Erysafety:  nola  saihestu  farmakoen  eragin  kaltegarriak
25/11/2025 I+G+B

Erysafety: nola saihestu farmakoen eragin kaltegarriak

CIC bioGUNE proiektu horren parte da, eta sendagaien segurtasunaren ebaluazio zehatzagoa egiteko eredu bat garatzea du helburu.

Heuristik:  “Pazienteen  identifikazioan  munduko  erreferente  bihurtu  nahi  gara”
24/11/2025 I+G+B

Heuristik: “Pazienteen identifikazioan munduko erreferente bihurtu nahi gara”

Bizkaiko enpresak adimen artifizialeko soluzioetan espezializatuta dago, eta bere teknologia osasun-arloan aplikatzen du, ospitaleetako segurtasuna eta eraginkortasuna hobetzeko.

Cyber  Surgeryren  helburua  da  bizkarrezurreko  robot  kirurgikoa  Estatu  Batuetan  barneratzea
24/11/2025 I+G+B

Cyber Surgeryren helburua da bizkarrezurreko robot kirurgikoa Estatu Batuetan barneratzea

Gipuzkoako enpresak, teknologia medikoan erreferenteak, SPRI Taldearen Fast Track Innobideak programako laguntza jaso du

Bianditz:  60  urteko  historia  eta  industria  errotzea  Euskadin
21/11/2025 Nazioartekotzea

Bianditz: 60 urteko historia eta industria errotzea Euskadin

Gipuzkoako enpresak esku erremintak, kautxua injektatzeko moldeak, trokelak eta dekoletatutako piezak lantzen ditu eta nazioarteko presentzia du, tokiko sustraiei eusten dien bitartean. 2025 honetan 60. urteurrena ospatzen du.

Simune  Atomistics-ek  materialen  ikerketa  irtenbide  digital  erabilgarrien  bidez  eraldatzen  du
20/11/2025 I+G+B

Simune Atomistics-ek materialen ikerketa irtenbide digital erabilgarrien bidez eraldatzen du

Donostiako enpresak bere ASAP plataformarekin eta lehen mailako lankidetza zientifikoekin material berrien esplorazioa eta diseinua bizkorten du.

Ariketa  fisikoa,  zientzia  eta  laguntza:  SISU  Bienestar  enpresaren  formula  minbiziari  aurre  egiteko
19/11/2025 Ekintzailetza

Ariketa fisikoa, zientzia eta laguntza: SISU Bienestar enpresaren formula minbiziari aurre egiteko

Bizkaiko enpresa honek unibertsitateko ikerketa eta entrenamendu pertsonalizatua uztartzen ditu, minbiziak iraun bitartean eta ondoren bizi-kalitatea hobetzeko.

Hermeneus  World,  liderra  saltoki  txikien  eraldaketa  digitalean

Hermeneus World, liderra saltoki txikien eraldaketa digitalean

Bizkaiko enpresak SPRI Taldearen Kloud programako laguntza jaso du eta ETEak digitalizatzeko softwarea garatu du

Kinergy:  “Gure  erregai-pila  sistemek  hidrogenoa  elektrizitate  bihurtzen  dute,  modu  garbian  eta  isuririk  gabe”
18/11/2025 Berrikuntza

Kinergy: “Gure erregai-pila sistemek hidrogenoa elektrizitate bihurtzen dute, modu garbian eta isuririk gabe”

Bizkaiko startupak 0,5 kW-etik 20 kW-era bitarteko potentziak betetzen dituzten sistemak garatu ditu, eta 100 kW-eko pila modular batean egiten du aurrera kargagailu bizkorretarako eta potentzia handiko ibilgailuetarako.

Aotech,  elikadura-industria  hobetzeko  sentsoreak  eskaintzen  dituen  ETEa
17/11/2025 I+G+B

Aotech, elikadura-industria hobetzeko sentsoreak eskaintzen dituen ETEa

Bere azken proiektuak maionesako gantza kuantifikatu du eta blockchain teknologiaren bidez trazabilitatea bermatzen du

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.