Berrikuntza Ekintzailetza Eraldaketa digitala I+G+B
Albisteak 6 uztaila, 2020

Ausolanek elikagaiak 3Dn inprimatzen ditu, adinekoentzako produktu testurizatuak hobetzeko

Faktore askok eragiten dute pertsonen elikaduran, zapore-aniztasunetik oroitzapenetara edo ikusmenera, esate baterako. Horren ondorioz, Ausolan euskal enpresak fabrikazio gehigarriko teknologiak txertatu ditu, elikagaiak irensteko arazoak dituzten adinekoen egoitzetan eta eguneko zentroetan haiek dituzten beharrei erantzuteko. 
-

Faktore askok eragiten dute pertsonen elikaduran, zapore-aniztasunetik oroitzapenetara edo ikusmenera, esate baterako. Horren ondoriozAusolan euskal enpresak fabrikazio gehigarriko teknologiak txertatu ditu, elikagaiak irensteko arazoak dituzten adinekoen egoitzetan eta eguneko zentroetan haiek dituzten beharrei erantzuteko. Ausolan kolektibitateentzako jatetxeetan espezializatuta dago eta elikagaiak 3Dn inprimatzen ditu, orain arte pureak zirenak haragi, arrain eta garnizio bihur daitezen. Azken helburua elikagaiak irensteko zailtasunak dituzten pertsonen bizi-kalitatea hobetzea da, formen eta zaporeen aniztasun handiagoarekin.  

I+Gko lantaldeak duen lan-ildoetako bat da hau. Mondragon Korporazioaren barruan dagoen enpresa honek hainbat produktu garatu ditu “adinekoen elikadurarekin kontuz ibiltzeko, ez gatza eta koipeekin lotutako alderdietan bakarrik, irensketa-arazoak konpontzen dituztenetan ere bai”, azaldu dute. Irtenbidea testurizatutako elikagaiak dira, baina horiek forma eta zaporeetan menu askotarikoagoak sor ditzaten, Ausolan 3D teknologiarekin ari da lanean, aurretik testurizatutako produktuek hartzen duten itxura gustagarriagoa izan dadin eta pertsonekin hobeto konekta dadin. Arrainekin eta haragi batzuekin egin dute lan, eta une honetan garnizioekin eta postreekin egiten dute lan.  

Teknologia konplexua da adinekoen egoitza batera eta ospitale batera eramateko. horregatik, Ausolanek merkatuan dauden moldeak ikusita,  urrats bat harago doazen moldeak sortzearen aldeko apustua egin du, moldekatzeko  konplexuagoak diren haragi edo arrainen ñabardurak betetzen dituztenak. “Izokin zaporea duen plater bat sor daiteke, baina dadotan edo bolatan aurkezten bada, horrek buruan eragina du; pertsonok izokinaren forma betidanik jan dugun zerbaitekin lotzen dugu, forma, zapore eta oroitzapen konkretu batzuekin; hori lortzerakoan sentsazioak eta jateko gogoa berreskuratzen laguntzen dugu. Lortzen baduzu, osasuna berreskuratzen duzu, pertsonen elikadura eta gastronomia ohiturak errespetatuz “, azaldu du Amaia Agirre Ausolaneko Berrikuntza eta Kalitate Korporatiboko arduradunak. 

Formaren ezaugarria da I+G taldeak lantzen duen alderdietako bat, baina ez bakarra: “Testurizatuak edo turmix dietak beti egon dira presente giza-osasun sektorean, baina zaila izan da nutrizio-elementuak orekatuta egotea, testurizatzeko prozesuak zati proteikoaren orekan eragiten baitu”, zehaztu du profesionalak. Lan egiten duten ildo nagusietako bat “testura egokiaren eta nutrizio-elementuen arteko oreka” lortzea izan da azkenaldian. 

Hirugarren bloke handia hidratazioarena da: adineko pertsonek deshidratatzeko arriskua dute, egarri gutxiago sentitzen dutelako. Horregatik, Ausolanek bere egunerokotasunean ura sartzeko modu berriak aurkitzeko lan egiten du, produktu komertzialen mende egon beharrik gabe (hautsak eta gelatinak, esaterako). 

Testura giza-osasuneko produktuen katalogo berri hori dagoeneko probatzen ari dira Arrasateko Aita Menni ospitalean eta Gurutze Gorriak Donostian dituen instalazioetan. Proiektua aurrera eramateko, Ausolanek Leartiker teknologia-zentroarekin lan egin du. Zentro honek elikagaiak garatzeko unitate bat du –haiekin sortu dira proteina-matrizeak –, bai eta polimeroen beste bat ere –moldeak sortzeko elkarlanean aritu dira–. Era berean, Basque Culinary Centerrekin (BCC) aurrera egiten ari dira Ausolanen zapore berrien inguruan. 

Horrela, Ausolanek ‘silver economyarekin lotutako proposamenak dibertsifikatzearen alde egin du, biztanleriaren zahartzearen ondorioz produktuak eta zerbitzuak garatzeko aukera ugari dituen segmentua. Baina ez hori bakarrik: “gure bezeroentzako eskaintza berritzailea garatzeko lan egiten dugu, baina baita familiei tresnak emateko ere, formula komertzialetatik kanpo produktuak egin ditzaten”. Etxeko errezetategi baten bidez bultzatu dute hori Aspacerekin, garun-paralisia duten pertsonei laguntza emateko erakundearekin, egoera horretan dauden pertsonek ere irensketa-arazoak baitituzte. 

SPRI Taldeak euskal enpresen I+G bultzatzen du tresnekin, aktiboekin, laguntzekin, lantalde eta aliantzekin, ikerketa sustatzeko eta teknologia berriak sortzeko. Hori dena Elkartek, Emaitek edo Hazitek bezalako programen bidez lortzen da, eta horien informazioa hemen dago eskuragarri. 

Lotutako albisteak

Eusko  Jaurlaritzak  startup  berritzaileak  EAEko  zazpi  sozietate  publikorekin  konektatu  ditu,  BIND  GovTech  ekimenean
15/12/2025 Up Euskadi

Eusko Jaurlaritzak startup berritzaileak EAEko zazpi sozietate publikorekin konektatu ditu, BIND GovTech ekimenean

3. edizioan parte hartuko duten startupek 7 berrikuntza-proiektu garatuko dituzte erreferentziako bezeroekin, AA, IoT eta Big Data bezalako teknologiak aplikatuz.

Eusko  Jaurlaritzak  32  startup  eta  Euskadiko  20  ETE  konektatu  ditu  horien  berrikuntza  bizkortzeko
10/12/2025 Up Euskadi

Eusko Jaurlaritzak 32 startup eta Euskadiko 20 ETE konektatu ditu horien berrikuntza bizkortzeko

32 startup Euskadiko 20 ETErekin bildu dira euren soluzio teknologikoak aurkezteko BIND SMEren hautaketa-prozesuaren azken fasean.

LUZNOR:  Berrikuntza  eta  fidagarritasuna  sektore  esigenteenentzat
08/12/2025 Berrikuntza

LUZNOR: Berrikuntza eta fidagarritasuna sektore esigenteenentzat

Historia eta sustraiak Vitoria-Gasteizen

Euskadi  polo  europar  gisa  sendotzen  da  berrikuntza  biosanitarioan,  neurozientzietan  eta  osasun-teknologietan  bi  arrakasta  handiren  ondoren
05/12/2025 Kluster politika

Euskadi polo europar gisa sendotzen da berrikuntza biosanitarioan, neurozientzietan eta osasun-teknologietan bi arrakasta handiren ondoren

Bi topaketa hauek nabarmen indartzen dute sektore biosanitarioaren proiekzioa Euskadin

Hevea3D  ekimenak  eta  Interphase  Technologiesek  irabazi  dituzte  2025eko  Manuel  Laborde  sariak
03/12/2025 Ekintzailetza

Hevea3D ekimenak eta Interphase Technologiesek irabazi dituzte 2025eko Manuel Laborde sariak

ZuBizik 25. urteurreneko sari berezia jaso du

Datuaren  Heldutasunaren  Diagnostiko  Programa  enpresa-kudeaketa  adimentsuago  baterako  abiapuntua  da

Datuaren Heldutasunaren Diagnostiko Programa enpresa-kudeaketa adimentsuago baterako abiapuntua da

Abenduaren 2an irekiko da Datuaren Heldutasunaren Diagnostikoa Programaren lehen deialdia. Zerbitzu berri honek euskal enpresei laguntza eskaintzen die datuen arloko egungo egoeraren ebaluazio zorrotza egiteko eta analitika eta adimen artifizialaren eredu aurreratuagoetarako ibilbide-orri bat definitzeko.

SPRIk  “Material  aurreratuen  etorkizuna  Europan”  ekitaldian  parte  hartu  du
28/11/2025 I+G+B

SPRIk “Material aurreratuen etorkizuna Europan” ekitaldian parte hartu du

Aveiron eta Porton egin zen azaroaren 27an eta 28an. Euskadin, material aurreratuak funtsezkoak dira gure industria-sektore askorentzat, eta zeharkako teknologia giltzarritzat jo dira Euskadi 2030 Industria Planean

Bizkaiko  Foru  Aldundiaren  V.  Inbertsio  Foroan  Bizkaiko  8  startupek  61  euren  proiektuak  aurkeztu  dituzte  inbertitzaileren  aurrean
27/11/2025 Ekintzailetza

Bizkaiko Foru Aldundiaren V. Inbertsio Foroan Bizkaiko 8 startupek 61 euren proiektuak aurkeztu dituzte inbertitzaileren aurrean

Bizkaiak bere erreferentziazko foroa sendotu du, potentzial handiko proiektuak inbertsio espezializatuarekin lotzeko

Tantak  ingurumena  zaintzeko  eta  babesteko  lan  egiten  du

Tantak ingurumena zaintzeko eta babesteko lan egiten du

Erakunde honen helburua da gure itsasoak zaintzea, bizi ohitura osasungarriak sustatzea eta planeta hobetzeko ekintzak egitea

2025eko  Fototechek  bokazio  teknologikoa  sustatu  nahi  du  emakumeen  artean
25/11/2025 Berrikuntza

2025eko Fototechek bokazio teknologikoa sustatu nahi du emakumeen artean

SPRI Taldeak sustatutako unibertsitateen, enpresen eta herritarren arteko topaketa-foroaren XIII. edizioa egin du Deustuko Ingeniaritza Fakultateak

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.