MARTINA DE ZURICALDAY
Berrikuntza
Albisteak 4 urria, 2023

Martina de Zuricalday, Euskadiko artisau-gozotegi zaharrena

Bilboko merkataritzarik zaharrena da, eta 200 urte beteko ditu 2030ean
-

Pastelerías Martina de Zuricalday tradizioa da, kalitatea da, historia da, Bilboko hiribilduaren zati da, 193 urteko historiarekin Bizkaiko hiriburuko merkataritzarik zaharrena bihurtu dena. Ez dago Bilboko biztanlerik, ezta turistarik ere, bere lau dendetako erakusleihoei begira geratu ez denik, guztiak hiriaren bihotzean baitaude gainera. 

Eta ze erakusleihoak! Euskadiko artisau-gozotegirik zaharrena eta Estatu mailan lehenetarikoa denak inork ez bezala ematen dio zentzua “Bilbokoa betidanik” esamoldeari; izan ere, ia bi mendetan sei gozogile-belaunaldik kutsua jarri dute milaka ekitaldi eta mota guztietako ospakizunetan. 

Martina de Zuricaldayk bere ohiko lan egiteko modu tradizionala eta Martinak berak eskuz idatzitako maisu-errezeta sekretuak mantentzen ditu, eta bere lantaldeko pertsonek horiek egiten jarraitzen dute egunero, eskuz, Bilboko lantegian. Goizero, osagai natural onenak bakarrik aukeratzen dituzte; gozo bakoitza oratu, laberatu eta banan-banan apainduz. Eskuz eta su motelean, 1830etik beti egin duten bezala. Eta hori nabaritzen da. 

Bere espezialitateen artean, gurinezko opila, arroz-pastela, txokolatezko palmera eta karolina (tamaina guztietan), bonba eta pastel-krema paregabea daraman pastel edo tarta oro nabarmentzen dira, baita trufa zoragarriak ere. Era berean, ezin dira ahaztu te-pasten hogeita bost barietate baino gehiago, Norvegiako bizkotxoa, aukera anitzeko pasteltxoak edo tarta handi eta erraziozkoak -gustu eta une guztietarako aukerakoak-, eta horien artean Espinaka tarta paregabe eta enblematikoa nabarmentzen da, sei familia belaunaldik Gabonak ospatu dutenarekin. 

Martina de Zuricaldayk, halaber, urteko garai bakoitzean ohikoak diren postreak eta artisau-pastelak ditu bere produktuen artean; besteak beste, San Blas, Pazko, Halloween, Inauteri edo Gabonetako pastel tipikoak, San Valentin eguneko edo Aitaren edo Amaren egunetarako bereziak, eta horiek guztiek zapore ezin hobea dute. 

Gabonetan aipatzekoak dira errege-opil paregabea, bere talde osoak maitasun handiz egindako Gabonetako saski ederrak eta Martina de Zuricaldayk XIX. mendean Ameriketatik ekarri eta egokitutako Soconuscoko eta Caracasko turroiak. Hari eta bere Soconusco turroiari esker, Bilboko turroia bezala ezagutzen da. 

Hainbeste urtez tradizioaren, benetakotasunaren eta gaurkotasunera egokitzearen arteko oreka mantentzea ez da lan erraza izan; hala ere, Martina de Zuricaldayren ezaugarria da egiten duen guztiari hainbeste urte jarri dion maitasuna eta artisau-produktuarekiko errespetua, gozotegi historiko hau desberdin eta berezi bihurtu duena. 

Lan hori ez da oharkabean igaro, eta hainbat aldiz saritu dute, hala nola 2013an Tradizioari emandako Etorkizuneko Sariarekin edo Bilbo hainbeste urte eztitu izanagatik 2015ean Bilboko Udalak emandako Bilboko sari ospetsuarekin. 

Errekonozimendu berrienak 2021ean eta 2022an izan dira, Bizkaiko gastronomiaren bikaintasunaren sariarekin eta Bilbo hiriko ehun urtetik gorako merkataritza gisa aitortuta – Udalaren aldetik ere-, hurrenez hurren. 

Izan ere, Martina de Zuricaldayk merezita irabazi du aitorpen bakoitza, 193 urte asko direlako, eta beste pertsona batzuk alaitzeko ilusio horri eustea gauza paregabea delako. Edozein ezbeharren aurrean eutsi egin dio eta bikaintasuna lortu du eguneroko lan nekaezinagatik. 

Ia bi mende prozesu bera erabiliz, azken finean bere arrakastaren gakoa dena. Filosofia eta egiteko modua, bere edozein denda zapaldu bezain laster eta bere edozein produktu probatu bezain laster nabarmena dena. Jende askoren bizitzako egunik garrantzitsuenetako askotan egoteak indartu baino ez du egiten bezeroei buruz sentitzen duten harrotasun izugarria, beti maitasunik, zintzotasunik eta hurbiltasunik onenarekin tratatzen baitituzte. 

 

Información sobre la empresa:
MARTINA DE ZURICALDAY BILBAO, con obrador y cuatro establecimientos en el centro de la ciudad y casi 200 años de historia, es además de ser el comercio más longevo de la Villa de Bilbao, también la pastelería artesanal más antigua de Euskadi. Con seis generaciones de clientes, su nombre es sinónimo de tradición, calidad, distinción, meriendas con los abuelos, caras pegadas a sus escaparates y felicidad en las celebraciones. 

martinazuricalday.com

MARTINA DE ZURICALDAY LOGO

Lotutako albisteak

Cometel,  hondakin  industrialen  tratamendurako  giltza  eskurako  soluzioak  eskaintzen  dituen  familiako  ETEa

Cometel, hondakin industrialen tratamendurako giltza eskurako soluzioak eskaintzen dituen familiako ETEa

Elgoibarko enpresak SPRI Taldearen Industria Digitala programaren dirulaguntza jaso du, eta bere esportazioak % 70 baino gehiago dira dagoeneko.

TramoIAk  logistika  automatizatzeko  robot  kolaboratiboak  eskaintzen  ditu
22/09/2025 Ekintzailetza

TramoIAk logistika automatizatzeko robot kolaboratiboak eskaintzen ditu

Startupak teknologia aurreratuak konbinatzen ditu, tamaina aldakorreko paketeen logistikari soluzio robotiko bat emateko

Innobasque  kasu  praktikoen  bila  dago,  Global  Innovation  Day  2025  ekitaldirako
18/09/2025 Berrikuntza

Innobasque kasu praktikoen bila dago, Global Innovation Day 2025 ekitaldirako

Proposamenak aurkezteko epea irekita egongo da urriaren 3ra arte. Hautatutako esperientziak Global Innovation Day 2025 ekitaldiko programa ofizialean jasoko dira, Euskadin zientziak berrikuntzan duen eragina erakusteko adibide aipagarri gisa

Erreka  Ikerlaneko  bazkide  erabiltzailea  izango  da,  lankidetza  teknologikoa  eta  instituzionala  bultzatzeko
18/09/2025 Berrikuntza

Erreka Ikerlaneko bazkide erabiltzailea izango da, lankidetza teknologikoa eta instituzionala bultzatzeko

Hitzarmen honen bidez, MONDRAGON Taldeko bi erakundeek duela urte batzuetatik duten aliantza sendotzen dute, beren lankidetza teknologikoa eta instituzionala indartzearen alde eginez.

Kudeaketa  Aurreratuaren  Europako  Astea  kulturari,  AAri  eta  lan  egiteko  modu  berriei  buruzko  eztabaida  batekin  hasiko  da  Bilbon

Kudeaketa Aurreratuaren Europako Astea kulturari, AAri eta lan egiteko modu berriei buruzko eztabaida batekin hasiko da Bilbon

Urriaren 8an Javier Martínez Aldanondok emango dio hasiera Europako Asteari, erakunde adimentsuen arloan nazioartean ezagunak. Adimen Artifizialaren aroan etorkizunari aurrea hartzeko ikaskuntzaren kulturaren inguruan hitz egingo du.

Irundinek,  oso  nazioartekotutako  ETEak,  negozioa  % 50  baino  gehiago  handitu  du
12/09/2025 Nazioartekotzea

Irundinek, oso nazioartekotutako ETEak, negozioa % 50 baino gehiago handitu du

Irungo enpresak SPRI Taldearen Fast Track Innobideak programako laguntza jaso du eta botilatzeko makinak fabrikatzen ditu 1994tik

Habitakek  AA  teknologiaren  laguntzarekin  higiezinen  zerbitzuak  iraultzen  ditu
09/09/2025 Ekintzailetza

Habitakek AA teknologiaren laguntzarekin higiezinen zerbitzuak iraultzen ditu

Plataformak adimen artifiziala erabiltzen du jabeak, erosleak, agenteak eta sektoreko profesionalak konektatzeko.

Basque  Digital  Innovation  Hubek  adimen  artifizialean  espezializatutako  nodo  berria  gehitu  du
02/09/2025 BDIH

Basque Digital Innovation Hubek adimen artifizialean espezializatutako nodo berria gehitu du

Basque Artificial Intelligence Centerren gidaritzapean, konputazio aurreratuko eta datuak biltegiratzeko tresnak eskuratzeko aukera emango die euskal enpresei.

Wolco,  nazioartekotzearen  aldeko  apustua  egin  duen  ebaketa-erreminta  pertsonalizatuen  fabrikatzailea
28/08/2025 Nazioartekotzea

Wolco, nazioartekotzearen aldeko apustua egin duen ebaketa-erreminta pertsonalizatuen fabrikatzailea

Lemoako enpresak SPRI Taldearen Industria Digitala programaren dirulaguntza jaso du, eta bere negozioaren % 25 esportatzen du dagoeneko

Grunussek  energia  sortzeko,  transmititzeko  eta  biltegiratzeko  modua  eraldatzen  du
28/08/2025 Ekintzailetza

Grunussek energia sortzeko, transmititzeko eta biltegiratzeko modua eraldatzen du

Berrikuntzak bultzatutako ‘deeptech 'enpresa honek aurrerapen teknologiko eta ekologikoaren abangoardian kokatzen da

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.