iker asurmendi mindfoodland
Ekintzailetza
Elkarrizketak 19 Azaroa, 2018

Iker Asurmendi, Mindfoodland: “Jaten duguna gara, baita Lurra ere”.

Ideia hau haren Master Amaierako Proiektutik dator: Iker Asurmendi bere proiektua ‘Basque Culinary Center’-en garatzen ari zen.
-

Ideia hau haren Master Amaierako Proiektutik dator: Iker Asurmendi bere proiektua ‘Basque Culinary Center’-en garatzen ari zen. “Helburua sukaldaritza zentrala sortu eta produktu ekologikoa merkaturatzea zen. Sukaldaritza ardatz duen ardurazko elikadurarako formakuntzan diharduen lagun batek deitu zidan eta Estibalizen sukaldean ‘nutrazeutiko’ mota honetako platerrak prestatzea iradoki zidan…

Urtebeteren buruan, Mindfoodland-ek eko-platerrak ekoizten ditu enpresa eta gizabanakoentzat, hastapenetan BIC Arabak eskainitako laguntzari zor. Orain Iker eta bere kide Luis, Christian, Joao eta Felipe egonkortze-prozesuan eta kanporanzko proiekzioan lan egiten ari dira, negozioa indartuko duten entitate publiko eta pribatuen laguntzaz.

 

Ardurazko elikaduraren aldeko apustua egiten duen proiektua; osasunaz gain planeta jagoteko asmoz…

Bai, “Geu bezala, Lurra ere jaten duguna da” da gure esaera. Gure platerrek elikagarrien %100 mantentzen dute eta beroketa bidezko prozesurik ez dugu erabiltzen. Honela, planetaren kutsadura gutxitzen laguntzen duen eta erabat osasuntsua den elikadura eskaintzan ari gatzaizkio gizarteari.

Gure ekoplaterrek euren zapore eta osasungarritasunari eutsi biezaiote, ordu asko ematen ditugu 42ºra ernetze, hartzidura, aktibazio, mazerazio eta deshidratazio-ternikak aplikatzen geure barazki ekologikoetan.

 

Nortzuk dira zuen bezeroak? Zein bezero motari zuzentzen zatzaizkie?

Gure bezerorik ohikoenak euren langileen bizi-kalitatea ardurazko elikaduraren bidez hobetu nahi duten enpresak dira. Horretarako, ‘mindfullnes’ eta ‘mindful eating’ tailerrak eskaintzen dizkiegu; honez gain, geure platerrak eskuragarri dituzte ‘delivery’, ‘makina-jatetxe’ eta ‘vending’ deritzenen bidez. Hau guztiau egunean-egunean hartzen dituzten elikagarriak neurtzeko aukerarekin, gure ‘app’-ari esker.

Badira bestelako bezeroak, hala nola elikadura osasuntsua izan nahi dutenak, beganoak, glutena zein laktosa har ezin dezaketenak… edota, beste barik, euren elikaduraren bidez planetari lagundu nahi dioten pertsonak.

 

Iker, BIC Arabaren laguntza eta euskarria jaso duzue proiektua martxan jartzean. Nolako etekina ateratzen diozue?

BIC Araba izan da gugan konfiantza izan duen Euskadiko lehen erakundea; haiei esker, Elkargi eta Luzaro bezalako entitateen babesa lortu dugu, kanpoko merkatuetan hazi eta murgiltzea ahalbidetuz.

 

I+D+i ezinbestekoa da negozio ororentzat; Midfoodlandek beste zenbait entitatetik jasotzen du bere produktua eta zerbitzua garatzeko laguntza.

Halaxe da, I+D prozesuetan laguntzen diguten beste enpresa batzuekin dihardugu. Lehenbiziko urratsa ‘Basque Culinary Center’-en azeleragailuan onartzea izan zen. Bertan I+D elikaduraren sektoreko enpresa baten alor guztietan aplikatzen ikasi genuen.

Besteren artean, Gasteizko ‘Vending Modular’ konpainiarekin ari gara elkarlanean, hozkailuak ‘jatetxe-makina’ bihurtzen laguntzen digutenak. ‘Actualiza’-ren babesa ere jasotzen dugu, gure hozkailu eta ekoplaterrei inteligentzia emateko gurekin elkarlanean ari den mugikorretan espezializatutako enpresa. Haiekin batera, elikagarri gardenak antzematen dituen munduko lehenengo ‘wereable’-a diseinatzen gabiltza.

‘Eco packaging’-ei dagokienez, bi enpresekin ari gara elkarlanean; bata Bartzelonako “Lo Siento”, eta bestea Bizkaiko “Gutiérrez Angulo”. Bai batak eta bai besteak laguntzen digute gure elikagaiak barneratzen, konpost egin daitekeen packgaging-az beti bizirik daudenak.

‘Basque Food Laboratory’-rekin ere ari gara lan egiten, ‘raw’ sukaldaritzaren hastapenak betetzen dituzten formulak diseinatzen. Aktibitate honekin jan aurreko ekologikoak, erabat osasungarriak eta prozesatu gabeak merkaturatu nahi ditugu, gaur egungo vending makina gehienetakoak ez bezalakoak. Ibilbide honetan Tecnalia Fundazioaren Elikadura Osasuntsuaren esparruarekin kolaboratzen dugu antioxidatzaile organikoak garatzeko; baita Azti Tecnaliarekin, HPT teknologia duen packaging-eko I+D-rako.

 

Araban sortutako proiektu hau lurralde gehiagora zabaltzeko asmoa duzue…

Jakina. Hastapenak Euskadin egin arren, 2019ko urtarrilean Madril eta Bartzelonara zabaltzeko helburua dugu, betiere euren langileek ardurazko elikadura izateko irrika duten enpresen eskutik. Gure hurrengo erronka Europako beste herrialde batzuetara zuzentzea da, janari beganoa banatzen espezializatutako enpresekin batera.

 

Informazio gehiagorako: www.mindfoodland.com

Lotutako albisteak

PhotoKrete,  hiriak  hozteko  morteroak  garatzen  dituen  euskal  startup-a
13/06/2025 Ekintzailetza

PhotoKrete, hiriak hozteko morteroak garatzen dituen euskal startup-a

Bere teknologia berritzaileari esker, %70etik gorako energia aurrezpena lortu daiteke hozte-gastuan, material pasibo eta jasangarrien bidez.

Yorsio:  “Jabetzakidetzan  oinarritutako  etxebizitza  emantzipatzeko  modurik  adimentsuena  da”
11/06/2025 Ekintzailetza

Yorsio: “Jabetzakidetzan oinarritutako etxebizitza emantzipatzeko modurik adimentsuena da”

Sara Recalde Yorsio-ren sortzaile eta zuzendari nagusiak, plataformak hipotekarik gabe eta jabetza partekatutako eredua erabiliz etxebizitza eskuratzeko modua nola eraldatzen duen azaltzen du.

FHIMASAk,  eraikuntzaren  sektorean  erreferente  den  ETEak,  BIND  SMEren  aldeko  apustua  egin  du  bere  merkatua  berrikuntzaren  eskutik  lideratzeko
29/05/2025 Up Euskadi

FHIMASAk, eraikuntzaren sektorean erreferente den ETEak, BIND SMEren aldeko apustua egin du bere merkatua berrikuntzaren eskutik lideratzeko

ETE horrek BIND SMEren —Eusko Jaurlaritzak startupekin sustatutako berrikuntza-ekimen irekia— bigarren edizioan parte hartu zuen.

Nexmachinak  Gauzen  Interneta  industriara  zabaltzen  du
22/05/2025 Up Euskadi

Nexmachinak Gauzen Interneta industriara zabaltzen du

Enpresak IoT soluzio jasangarriagoak eta eskuragarriagoak eskaintzen ditu mota guztietako enpresa eta erakundeentzat

Amazinglers:  “Gazteek  TikTok  bidez  lana  bilatu  eta  aurkitu  ere  egiten  dute,  eta  horretara  egokitu  behar  gara”
12/05/2025 Ekintzailetza

Amazinglers: “Gazteek TikTok bidez lana bilatu eta aurkitu ere egiten dute, eta horretara egokitu behar gara”

Igone Ruiz de Azua arabarrak sortutako startupak gazteak enpleguekin eta praktikekin konektatzen dituen plataforma bat baino askoz gehiago izan nahi du; talentu bila enpresei aholkuak ematen dizkien eta belaunaldi berrien potentzialaren aldeko apustua egiten duen komunitatea.

Alterity,  robotika  mugikorrarentzat  eta  mugikortasun  elektriko  arinarentzat  bateriak  fabrikatzen  dituen  enpresa  bizkaitarra
07/05/2025 Nazioartekotzea

Alterity, robotika mugikorrarentzat eta mugikortasun elektriko arinarentzat bateriak fabrikatzen dituen enpresa bizkaitarra

Elkarteak SPRI taldearen nazioartekotze-programaren laguntza bat jaso du, eta bezeroak ditu jada Italian, Suitzan eta Herbehereetan

Sariki,  metrologian  liderra  den  ETEa:  “BIND  SMEk  zure  erronketarako  soluzioak  dituzten  startupekin  konektatzen  zaitu”
07/05/2025 Ekintzailetza

Sariki, metrologian liderra den ETEa: “BIND SMEk zure erronketarako soluzioak dituzten startupekin konektatzen zaitu”

Gipuzkoako ETEak 40 urte beteko ditu 2025ean, eta BIND SMEren, Eusko Jaurlaritzak sustatutako eta startupekin berrikuntza irekian jarduteko programaren, 2. edizioan parte hartu zuen

Novaut,  blog  batetik  jaio  zen  marketplace  industrialaren  finkapena

Novaut, blog batetik jaio zen marketplace industrialaren finkapena

Merkatuan bost urte daramatza, eta Arabako enpresak lortu du bere lekua egitea ordezko pieza kritikoen sektoreko erraldoien artean

Rebel  Tickets,  sarreren  birsalmentan  iruzurrari  eta  gehiegizko  prezioei  aurre  egiteko  sortutako  enpresa  bizkaitarra

Rebel Tickets, sarreren birsalmentan iruzurrari eta gehiegizko prezioei aurre egiteko sortutako enpresa bizkaitarra

Gaur egun, beren publikoari baimendutako birsalmenta eskaini nahi dioten jaialdi, kontzertu eta bestelako ekitaldien sustatzaileekin lan egiten du.

EatAmigo,  ostalaritzako  eskaerak  automatizatzeko  AA  erabiltzen  duen  tresna

EatAmigo, ostalaritzako eskaerak automatizatzeko AA erabiltzen duen tresna

Gipuzkoako enpresak jatetxeekin, ostalaritza kateekin eta elikagai banaketa enpresekin egiten du lan estatu mailan, eta duela gutxi Mexikon lortu du lehen bezeroa.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.