Euskal misoa, bertako produktuz egindako hartzidura japoniar honen alternatiba
Asiako sukaldaritza Mendebaldean aspaldidanik dagoen joera izateaz gain, kultura horietako produktu hartzitu tipikoekiko interesa areagotu egin da mundu osoan. Nutrizio-propietateak dira arrazoietako bat; bestea, ingurumen-iraunkortasuna bilatzen duten dietetan mota horretako osagaien aldeko apustua egitea.
Hala ere, misoa bezalako produktuen jatorriak jada jasangarritasun hori kolokan jartzen du; izan ere, sarritan urruneko herrialdeetatik etortzen dira eta ingurumen-aztarna handia uzten dute, soilik garraiotik datozen CO2 isurketekin. Alternatiba bat proposatzeko, ARTOMISO proiektua sortu da, antzeko produktua eskaintzen duena, baina euskal lehengaiekin.
Blanca del Noval eta Gorka Menéndez ekoizle ekintzaile gazteek sustatu dute proiektua, Leartiker zentro teknologikoarekin lankidetzan, eta bertako produktuekin ‘euskal misoa’ sortzea du helburu. Japoniar produktu tradizionalarekiko ezberdintasun nagusia bere osagaiak dira, artoa eta babarrun zuria erabiltzen baititu soja eta arrozaren ordez.
Misoa Japonian tradizioz ekoitzitako osagaia da. Hartzitutako sojaz egindako orea da, eta zerealak gehi dakizkioke, hala nola arroza edo garagarra. Batez ere miso-zopa ezagunean erabiltzen den osagaia da. Izan ere, munduko ospea irabazi du, onura kardiobaskularrei eta bere kulturan duela mende askotatik egotzi zaion presio arterialaren murrizketari esker.
ARTOMISO, Eusko Jaurlaritzaren BERRIKER 2022 programak sustatu eta finantzatua, jatorrizko osagaien ordez artoa eta babarruna erabiltzen ditu. Horrela, Leartikerren arabera, gaur egun Euskadin inor ekoizten ez duen produktu lokal bat eta km 0-koa garatzen da. Gainera, bertako nekazaritza-produktuen balio-katea handitu egiten da.
Blanca del Novalen eta Gorka Menendezen ideiak, Leartikerrekin batera abian jarriak, aurreko proiektuetan partekatutako esperientziak hartziduretan, nekazaritzan, botanikan eta gastronomian dituzten ezagutzekin batzen ditu, eta horiek dira produktu berri hau egiteko prozesua garatzeko motorra.
SPRI Taldeak laguntza integralaren bidez berrikuntza, ekintzailetza eta barne-ekintzailetza laguntzen ditu, ideiak merkatura modu arrakastatsuan irits daitezen. Aurrera, Basque Fondo, Bind 4.0, Ekintzaile edo Barnekintzailetza ekintzailetzarako laguntza-programen bidez egiten du hori.
Lotutako albisteak

Eusko Jaurlaritzak startup disruptiboen talentua eskuratzeko aukera emango die EAEko ETEei
SPRIk BIND SMEren 5. edizioa ireki du, EAEko ETEek startup berritzaileekin elkarlanean jardun eta haien lehiakortasuna hobetzeko. Deialdia uztailaren 4ra arte egongo da zabalik. Hautatutako ETEek teknologia disruptiboetara eta talentu berritzailera sarbidea izango dute, IA, jasangarritasuna edo Smart Factory bezalako arloetan soluzioak garatzeko.

ESGI 188 (European Study Group with Industry) Bilbon izango da 2025eko maiatzaren 26tik 30era
Enpresek problema matematikoak aurkezten dituzte azterketa-taldeak konpon ditzan, askotan modelizazio edo optimizazio moduan.

Zinemaldia Startup Challenge 2025
Izen-ematea: apirilaren 15etik ekainaren 2ra arte

NudgeXperience Bilbon: CX eta Portaera Zientzien ekitaldia
Zuzendariei eta gerenteei, Cx-eko arduradunei eta berrikuntza eta marketineko profesionalei zuzendua

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean 250324
Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

Zabalik dago MAKE IN! Ekintzailetza Industriala programaren 4. ediziorako izen-emate epea
Apirilaren 25a izango da programan izena emateko azken eguna

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean
Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

Foodtech Startup Forum 2025: elikagaien industriarako berrikuntzaren eta teknologiaren arloko punta-puntako irtenbideak
Elikagaien eta edarien sektorerako proiektu, irtenbide edo negozio eredu iraultzaileak aurkeztu nahi dituzten startupek apirilaren 1era arte ikustarazi ahal izango dute bere hautagaitza

Zure proiektua bultzatu 2025eko Ostegun Ekintzaileekin
"Kabiak" ekintzailetzako ekosistema sendotu du ‘Ostegun ekintzaileen’ beste ibilbide batekin

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean 250309
Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.