Berrikuntza Eraldaketa digitala
Albisteak 14 ekaina, 2018

Jakiberri ekimenak euskal fast food osasuntsuaren lehen prototipoak aurkeztu ditu

Proiektuak hainbat plater garatu ditu errezeta tradizionalak berreskuratuz
-

 

Proiektuak hainbat plater garatu ditu errezeta tradizionalak berreskuratuz

Nolakoa izango litzateke euskal produktuetan eta errezetetan oinarritutako janari azkarra? Galdera horixe da Jakiberri proiektuaren abiapuntua, zeinak helburutzat baitauka elikagaien ildo berri bat sortzea. Erronka da azkar egin daitezkeen platerak asmatzea, baina aldi berean osasuntsuak, kalitatezkoak, erakargarriak eta euskal jatorrikoak izan daitezela.

 

Proiektu horretan berrikuntza kolaboratiboko prozesu bat egin da, non parte hartu duten hiritarrek, ideia lehiaketen bidez, eta baita ere gastronomia sektoreko profesional eta agenteek. Lehenik eta behin, dekalogo bat egin zen “azkar prestatutako euskal jakiak” kontzeptuaren oinarrizko elementuak zehazteko. Ondoren, ideiak eta proposamenak bildu ziren elikagai berriak sortzeko. Azkenik, prozesuaren amaieran 24 prototipo-familia garatu dira.

 

Ekainaren 12an, Etorkizuna Eraikiz Gipuzkoalab Hub espazioa abiarazi zenean, aurkeztu ziren Jakiberri proiektuaren aurrerapenak eta orain arte sortutako prototipoak erakutsi ziren. Bertaratuek aukera izan zuten euskal janari azkar osasuntsuaren proposamenak dastatzeko: kukurutxo formako talo bat itsas jatorriko betegarriarekin; karapaixo modernizatu bat, txorizoa izan beharrean barazkiak eta gozagarriak dituena; eta hasierakoak eta postreak aurkezteko asmatutako poteak.

 

Proiektuak erantzuna ematen die hainbat erronkari: batetik, nekazaritzako produkzioaren balioa erori egin da Euskadin, gaur egun BPGaren %1aren azpitik baitago; bestetik, gero eta gehiago kontsumitzen da janari prestatua. Fast food merkatuak 98 milioi euro sortzen ditu urtean Euskadin, eta 2.000 milioitik gora Estatuan. “Suedian, adibidez, nola jakien heren bat fast food-ean oinarrituta dagoen, administrazioek proiektuak bultzatu dituzte janari azkar osasuntsu suediarra sortzeko” azaldu du Aitor Orobengoak, ISEAko Jakiberri proiektuaren arduradunak. “Euskadin, gastronomiako erreferente izan arren, ez daukagu horrelako produkturik, zeintzuek aberastasuna sor bailezakete nekazaritzako ustiategietan eta euskal enpresa-sarean”.

 

Gaur egun, prototipo-ildo desberdinak identifikatu ondoren, proiektuaren helburu nagusia da errezetak egokitzea seriean egin ahal izateko eta negozio-ereduak garatzea. “Jendeak prototipoak probatzen dituenean ikusten du badutela lotura euskal janari tradizionalarekin, eta osasun eta kalitate kontzeptuekin” dio Aitor Orobengoak, “uste dugu orobat aukera eman diezaiekeela sukaldariei beren sormena ustiatzeko, eta ideia berriak sortzeko guk irakasten diegunetik abiatuta”.

 

ISEA, Basque Culinary Center, Mondragon Health, Jakion, Auzo Lagun eta Debagoienako Eskualde Garapenerako Agentziak bultzatzen dute Jakiberri, Innobasque erakundearen laguntzaz.

Lotutako albisteak

‘La  Fundacion’-ek  eskaintzen  du  SOS  EmozioLan  —  Langile‑ongizatearen  aldeko  benetako  apustua  egiten  duten  enpresentzat  Lehen  Laguntza  Emozionalen  lehen  zerbitzua
05/10/2025 Berrikuntza

‘La Fundacion’-ek eskaintzen du SOS EmozioLan — Langile‑ongizatearen aldeko benetako apustua egiten duten enpresentzat Lehen Laguntza Emozionalen lehen zerbitzua

La Fundación San Prudencio ha desarrollado SOS EmozioLan, un innovador servicio de primeros auxilios emocionales en el entorno laboral

MIDE  Premium,  marketin  digitaleko  eta  analitikako  profesionalentzako  etengabeko  prestakuntza  eta  laguntza  programa

MIDE Premium, marketin digitaleko eta analitikako profesionalentzako etengabeko prestakuntza eta laguntza programa

Analitika digitaleko, marketineko eta teknologia osagarrietako gaitasunak sendotu eta berritu nahi dituzten negozio digitaleko profesionalentzako harpidetza-plataforma bat

BaM  Vision  Tech  ‘25ek  Euskadi  sendotu  du  automobilgintzako  berrikuntza-polo  gisa

BaM Vision Tech ‘25ek Euskadi sendotu du automobilgintzako berrikuntza-polo gisa

200 profesional baino gehiago elkartu dira Gasteizko EUNEIZ Unibertsitatean automobilgintzaren erronka handiak aztertzeko: elektrifikazioa, digitalizazioa, robotika eta adimen artifiziala.

Innobasque  kasu  praktikoen  bila  dago,  Global  Innovation  Day  2025  ekitaldirako
18/09/2025 Berrikuntza

Innobasque kasu praktikoen bila dago, Global Innovation Day 2025 ekitaldirako

Proposamenak aurkezteko epea irekita egongo da urriaren 3ra arte. Hautatutako esperientziak Global Innovation Day 2025 ekitaldiko programa ofizialean jasoko dira, Euskadin zientziak berrikuntzan duen eragina erakusteko adibide aipagarri gisa

Erreka  Ikerlaneko  bazkide  erabiltzailea  izango  da,  lankidetza  teknologikoa  eta  instituzionala  bultzatzeko
18/09/2025 Berrikuntza

Erreka Ikerlaneko bazkide erabiltzailea izango da, lankidetza teknologikoa eta instituzionala bultzatzeko

Hitzarmen honen bidez, MONDRAGON Taldeko bi erakundeek duela urte batzuetatik duten aliantza sendotzen dute, beren lankidetza teknologikoa eta instituzionala indartzearen alde eginez.

‘CDL  Donostia-San  Sebastián  AI  for  Startups  2025’  deialdia,  irailaren  30era  arte  zabalik.
18/09/2025 Ekintzailetza

‘CDL Donostia-San Sebastián AI for Startups 2025’ deialdia, irailaren 30era arte zabalik.

Jarduerak berehala hasiko dira! Saio presentzialak Tandem - BIC Gipuzkoa eraikineko instalazioetan egingo dira.

Kudeaketa  Aurreratuaren  Europako  Astea  kulturari,  AAri  eta  lan  egiteko  modu  berriei  buruzko  eztabaida  batekin  hasiko  da  Bilbon

Kudeaketa Aurreratuaren Europako Astea kulturari, AAri eta lan egiteko modu berriei buruzko eztabaida batekin hasiko da Bilbon

Urriaren 8an Javier Martínez Aldanondok emango dio hasiera Europako Asteari, erakunde adimentsuen arloan nazioartean ezagunak. Adimen Artifizialaren aroan etorkizunari aurrea hartzeko ikaskuntzaren kulturaren inguruan hitz egingo du.

Bilbok  Osasunaren  etorkizun  digitalari  buruzko  jardunaldia  jasoko  du  hilabete  honetan

Bilbok Osasunaren etorkizun digitalari buruzko jardunaldia jasoko du hilabete honetan

24an egingo da BAT dorrean

Irundinek,  oso  nazioartekotutako  ETEak,  negozioa  % 50  baino  gehiago  handitu  du
12/09/2025 Nazioartekotzea

Irundinek, oso nazioartekotutako ETEak, negozioa % 50 baino gehiago handitu du

Irungo enpresak SPRI Taldearen Fast Track Innobideak programako laguntza jaso du eta botilatzeko makinak fabrikatzen ditu 1994tik

Basque  Digital  Innovation  Hubek  adimen  artifizialean  espezializatutako  nodo  berria  gehitu  du
02/09/2025 BDIH

Basque Digital Innovation Hubek adimen artifizialean espezializatutako nodo berria gehitu du

Basque Artificial Intelligence Centerren gidaritzapean, konputazio aurreratuko eta datuak biltegiratzeko tresnak eskuratzeko aukera emango die euskal enpresei.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.