Elvira, berrikuntza eta tradizioa osagai nagusi dituen istorio gastronomikoa
Elvira enpresa arabarra harategi tradizional txiki bat izatetik Gasteizen zortzi denda eta Bilbon beste denda bat izatera igaro zen. Istorioa 1988an hasi zen harategi-urdaitegi horrekin; harrezkero, Elvira izena sukaldaritzarekin lotzen da, oro har, tradizioa eta berrikuntza uztartzen dituen sukaldaritzarekin, eta, batez ere, garai berrietara eta bere bezeroetara egokitzen jakin duenarekin.
Horrela, bertako produktua osagai nagusitzat hartuta, Elvirak bere eskaintza dibertsifikatu du, kalitate handiko produktu elaboratu eta aurrekozinatuetan espezializatu arte. “Ondo egindakoarekiko grinak mugiarazten gaitu, gure amonen sukaldaritza tradizionala errepikatuz, tenperatura baxuan prestatuz eta plater osasungarriak eta goxoak bermatuz. Hala ere, benetan definitzen gaituena egokitzeko eta etengabe hobetzeko dugun gaitasuna da. Hazkunde, krisi eta berrasmatze etapa desberdinak igaro ditugu, baina beti aurkitu dugu indartsuago itzultzeko modua, gure bezeroen bikaintasunaren eta gogobetetzearen alde eginez “, adierazi du Elvirako gerente Angel Alavak.
1988an lehenengo lokala erosi ondoren, 1994an hasi zen hazkuntza: “Erretiroa hartzen zuten hiru harakin-denda berri erosi genituen, eta horietako batean bero-lantegi batekin hasi ginen lanean, eta horrek aukera eman zigun gure produktu kozinatuen eskaintza zabaltzeko. Gure familiako bi lokal ere bigarren marka baten pean kudeatzen hasi ginen, ‘A tu gusto’, ikuspegi arinagoarekin eta prezio lehiakorragoekin”, dio Alavak.
Urrats handienetako bat 90eko hamarkadaren amaieran iritsi zen, Elvirak bere elaborazio guztiak lantegi bakar batera eraman zituenean, Frilesarekin egindako funtsezko aliantza baten ondorioz. “Hazitako guztiak dedikazio berarekin funtzionatzen jarraitzeko beharrezko urratsa”, gogoratu du Alavak. 2000. urtean, ‘A tu gusto’ itxi behar izan zuen bitartean, Elvirak ikuspegi enpresarialagoa hartu zuen, bere lehen plan estrategikoarekin, lanaldiaren murrizketarekin eta gourmet denda baten irekierarekin.
2005ean, Elvirak ‘harategi-urdaitegia’ kendu zuen bere izenatik, eta gaur egun den kontzeptua sortu zen. Bere 20. urteurrenaren urtean, Euskaliten zilarrezko Q saria lortu zuen, bere kudeaketaren aitorpena. Urteetan ereindakoa finkatu ondoren, Gasteizko auzo ‘gazteagoetara’ hedatu zen Elvira, Salburuan eta Zabalganan bi denda jarrita, eta 2021ean Bilboko erdigunean lokal bat irekitzeko urratsa eman zuen. Gaur egun, 32 pertsona daude plantillan.
Digitalizazioa Elviraren historiara ere iritsi da: web eta sare sozialez gain, enpresak bere online denda irekitzea erabaki zuen: “Hemen, gure bezeroek Elviraren atzean dagoen historia ezagutu dezakete, hainbeste harrotzen gaituzten produktuak ezagutu eta erosketak erraz eta eroso egin ditzakete. Interfaze argi eta irisgarri batekin, mundu digitalean gure denda fisikoetan eskaintzen dugun arreta eta zaintza berbera eman nahi izan dugu”, azaldu du Alavak.
SPRI Taldearen helburuetako bat euskal enpresen eraldaketa digitala da. Besteak beste, Smart Industry, BDIH Konexio, Zibersegurtasun Industriala, Enpresa Digitala edo Inplantalariak laguntza-programen bidez bultzatzen du.
Lotutako albisteak

Lancor, altxatzeko motor elektrikoen fabrikazioan Europako liderra
Abanto-Zierbenako enpresak SPRI Taldearen Gaitasun Digital Profesionalen programako laguntza jaso du eta esportaziorako produktu propioak garatzearen aldeko apustua egiten du.

Rebel Tickets, sarreren birsalmentan iruzurrari eta gehiegizko prezioei aurre egiteko sortutako enpresa bizkaitarra
Gaur egun, beren publikoari baimendutako birsalmenta eskaini nahi dioten jaialdi, kontzertu eta bestelako ekitaldien sustatzaileekin lan egiten du.

Ormazabalek 20 milioi inbertitu ditu Igorreko lantegian bere industria ahalmena handitzeko
SPRI Taldeak aukera ematen die euskal enpresei haien jardueraren berri emateko bere informazio-kanaletan. Zure proiektua gure gaiekin lotuta badago (I+G+b, digitalizazioa, internazionalizazioa, ekintzailetza, berrikuntza…), Zutaz mintzo gara ekimenean parte har dezakezu.

Mercanza: “Bezeroa bere datuen ustiapenean espezializatua bihurtzen dugu”
Enpresak eraldaketa digital tradizionala gaindituz soluzioak eta zerbitzuak eskaintzen ditu, enpresen eraginkortasuna eta produktibitatea bultzatzeko.

EatAmigo, ostalaritzako eskaerak automatizatzeko AA erabiltzen duen tresna
Gipuzkoako enpresak jatetxeekin, ostalaritza kateekin eta elikagai banaketa enpresekin egiten du lan estatu mailan, eta duela gutxi Mexikon lortu du lehen bezeroa.

Zabalgarbik denbora errealeko analisi-tresnekin modernizatu du bere azpiegitura
Besteak beste, biki digitala eta adimen artifizialean oinarritutako teknologiak ezartzeaz gain, lurrun-gainberogailu bat instalatzea du helburu enpresak, energia-eraginkortasuna eta jasangarritasun operatiboa hobetzeko ekimen estrategiko bat.

HIMUGI proiektuak mugikortasunean eta garraioan aplikazioak dituen hidrogeno-propultsio sistema bat lortu nahi du
Euskal erakundeen arteko partaidetza eta lankidetza handia du, eta SPRIren Hazitek programaren laguntza ekonomikoa jaso du.

Diseinua, estrategia eta helburua: horrela egiten du lan Dot.-ek, erakundeei aldaketarantz laguntzen dien kooperatibak
Hainbat bulego ditu gaur egun, eta krisi testuinguru batean jaio zen, sortzaileak hainbat eszenatokitara egokitzera behartu dituena.

MEPRO Medical Reproductive Solutions, gizarte-helburu teknologia: ugalkortasun maskulinoa berritzen
Gure helburua osasun-profesionalei eta bikoteei antzutasunaren erronkei aurre egiteko tresna berritzaile, seguru eta eraginkorrak eskaintzea da

Tecoplasek plastiko teknikoen eraldaketan erreferentzia gisa sendotzea du helburu
Bizkaiko enpresak industria-sektorerako eta uren tratamenduko sektorerako lantzen du material hori, eta akuikultura- edo elikagaigintza-sektoreetan duen posizioa handitzea esploratzen ari da.