Eraldaketa digitala
Elkarrizketak 2 apirila, 2025

Elvira, berrikuntza eta tradizioa osagai nagusi dituen istorio gastronomikoa

Harategi-urdaitegi txiki bat izatetik, gaur egun hamar establezimendu inguru ditu etxean egingo liratekeen moduan prestatutako produktuak saltzeko, online dendan ere saltzen direnak.
-

Elvira enpresa arabarra harategi tradizional txiki bat izatetik Gasteizen zortzi denda eta Bilbon beste denda bat izatera igaro zen. Istorioa 1988an hasi zen harategi-urdaitegi horrekin; harrezkero, Elvira izena sukaldaritzarekin lotzen da, oro har, tradizioa eta berrikuntza uztartzen dituen sukaldaritzarekin, eta, batez ere, garai berrietara eta bere bezeroetara egokitzen jakin duenarekin.  

Horrela, bertako produktua osagai nagusitzat hartuta, Elvirak bere eskaintza dibertsifikatu du, kalitate handiko produktu elaboratu eta aurrekozinatuetan espezializatu arte. “Ondo egindakoarekiko grinak mugiarazten gaitu, gure amonen sukaldaritza tradizionala errepikatuz, tenperatura baxuan prestatuz eta plater osasungarriak eta goxoak bermatuz. Hala ere, benetan definitzen gaituena egokitzeko eta etengabe hobetzeko dugun gaitasuna da. Hazkunde, krisi eta berrasmatze etapa desberdinak igaro ditugu, baina beti aurkitu dugu indartsuago itzultzeko modua, gure bezeroen bikaintasunaren eta gogobetetzearen alde eginez “, adierazi du Elvirako gerente Angel Alavak.  

1988an lehenengo lokala erosi ondoren, 1994an hasi zen hazkuntza: “Erretiroa hartzen zuten hiru harakin-denda berri erosi genituen, eta horietako batean bero-lantegi batekin hasi ginen lanean, eta horrek aukera eman zigun gure produktu kozinatuen eskaintza zabaltzeko. Gure familiako bi lokal ere bigarren marka baten pean kudeatzen hasi ginen, ‘A tu gusto’, ikuspegi arinagoarekin eta prezio lehiakorragoekin”, dio Alavak. 

Urrats handienetako bat 90eko hamarkadaren amaieran iritsi zen, Elvirak bere elaborazio guztiak lantegi bakar batera eraman zituenean, Frilesarekin egindako funtsezko aliantza baten ondorioz. “Hazitako guztiak dedikazio berarekin funtzionatzen jarraitzeko beharrezko urratsa”, gogoratu du Alavak. 2000. urtean, ‘A tu gusto’ itxi behar izan zuen bitartean, Elvirak ikuspegi enpresarialagoa hartu zuen, bere lehen plan estrategikoarekin, lanaldiaren murrizketarekin eta gourmet denda baten irekierarekin. 

2005ean, Elvirak ‘harategi-urdaitegia’ kendu zuen bere izenatik, eta gaur egun den kontzeptua sortu zen. Bere 20. urteurrenaren urtean, Euskaliten zilarrezko Q saria lortu zuen, bere kudeaketaren aitorpena. Urteetan ereindakoa finkatu ondoren, Gasteizko auzo ‘gazteagoetara’ hedatu zen Elvira, Salburuan eta Zabalganan bi denda jarrita, eta 2021ean Bilboko erdigunean lokal bat irekitzeko urratsa eman zuen. Gaur egun, 32 pertsona daude plantillan. 

Digitalizazioa Elviraren historiara ere iritsi da: web eta sare sozialez gain, enpresak bere online denda irekitzea erabaki zuen: “Hemen, gure bezeroek Elviraren atzean dagoen historia ezagutu dezakete, hainbeste harrotzen gaituzten produktuak ezagutu eta erosketak erraz eta eroso egin ditzakete. Interfaze argi eta irisgarri batekin, mundu digitalean gure denda fisikoetan eskaintzen dugun arreta eta zaintza berbera eman nahi izan dugu”, azaldu du Alavak. 

SPRI Taldearen helburuetako bat euskal enpresen eraldaketa digitala da. Besteak beste, Smart Industry, BDIH Konexio, Zibersegurtasun Industriala, Enpresa Digitala edo Inplantalariak laguntza-programen bidez bultzatzen du. 

Lotutako albisteak

Txikitok  euskal  transmedia  narratiba    berrikuntza  digitalaren  bitartez  bultzatzen  du
17/09/2025 Berrikuntza

Txikitok euskal transmedia narratiba berrikuntza digitalaren bitartez bultzatzen du

Euskal konpainiak Bilboko sinbolo tradizional bat tradizioa, teknologia eta entretenimendua uztartzen duen ‘unibertso’ sortzaile bihurtu du.

Iraunkortasunaren  aldeko  apustua  egin  du  Equipel  enpresak,  trantsizio  energetikoa  bultzatzen  duten  erdi-tentsioko  gelaxkekin
16/09/2025 Berrikuntza

Iraunkortasunaren aldeko apustua egin du Equipel enpresak, trantsizio energetikoa bultzatzen duten erdi-tentsioko gelaxkekin

Konpainia bizkaitarrak 200 gelaxka baino gehiago fabrikatu ditu azken urtean, teknologia garbia eta ingurumena errespetatzen duena, SF6rik gabe.

Ekomodok  hondakinak  diseinu  jasangarri  bihurtzen  ditu
15/09/2025 Nazioartekotzea

Ekomodok hondakinak diseinu jasangarri bihurtzen ditu

Motxiletatik hiri-altzarietara, Donostian egoitza duen enpresak ekoizpen-eredu zirkular eta arduratsu baten aldeko apustua egin du.

Bihar  Batteries:  “Sodiozko  bateriek  enpresen    energia-kostua  %  50  murrizten  lagun  dezakete”

Bihar Batteries: “Sodiozko bateriek enpresen energia-kostua % 50 murrizten lagun dezakete”

Gipuzkoako startupak lehengai oparoak erabiltzen ditu, gatza esaterako, eta Km0 industria bat sortzea du helburu, tokiko eragileekin lankidetzan.

Battery2Life  proiektuaren  helburua  baterien  bizitza  baliagarria  luzatzea  da

Battery2Life proiektuaren helburua baterien bizitza baliagarria luzatzea da

CIDETEC Energy Storage proiektu europar honen zuzendari teknikoa eta lan-pakete baten liderra da.

Wavegarden,  olatu  perfektuak  mundura  esportatzen  dituen  enpresa  donostiarra
10/09/2025 I+G+B

Wavegarden, olatu perfektuak mundura esportatzen dituen enpresa donostiarra

Teknologia propioarekin eta surf parkeetarako soluzio integralekin, orduko 1.000 olatu sortzeko gai den sistema patentatu bat garatu du eta dagoeneko 11 instalaziotan funtzionatzen du.

Bioplastics4health-ek  %  100  konpostagarriak  diren  filmen  eta  ontzien  soluzio  berritzaileak  sortzen  ditu

Bioplastics4health-ek % 100 konpostagarriak diren filmen eta ontzien soluzio berritzaileak sortzen ditu

Gaiker euskal zentro teknologikoak patata-almidoitik eratorritako biopolimero batekin egindako material horien garapenean parte hartu du bazkide teknologiko gisa.

Lanzo  Batteriesek  bateriak  emango  dizkio  MIURA  5  jaurtitzaile  espazial  espainiarrari
08/09/2025 I+G+B

Lanzo Batteriesek bateriak emango dizkio MIURA 5 jaurtitzaile espazial espainiarrari

Euskal enpresa proiektuaren buru den PLD Space-rekin elkarlanean ari da.

AI4SoilHealth:  lurzoruaren  jarraipenerako  bilakaera  digitala

AI4SoilHealth: lurzoruaren jarraipenerako bilakaera digitala

Neiker zentro teknologikoak parte hartzen du lurzoruen bilakaera aurreikusteko eta kudeaketa hobetzeko tresna digital bat garatzen duen ekimen honetan.

Webker:  “Mundu  digitalean,  erronka  nagusia  eguneratuta  egotea  da”
03/09/2025 Ekintzailetza

Webker: “Mundu digitalean, erronka nagusia eguneratuta egotea da”

Iaz, Gasteizko bi gaztek sektore digitalean ekitea erabaki zuten, eta Webker sortu zuten. Bertatik, beren negozioa bultzatzeko online presentzia garatzeko aukera eskaintzen diete bezeroei.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.