Eraldaketa digitala
Elkarrizketak 2 apirila, 2025

Elvira, berrikuntza eta tradizioa osagai nagusi dituen istorio gastronomikoa

Harategi-urdaitegi txiki bat izatetik, gaur egun hamar establezimendu inguru ditu etxean egingo liratekeen moduan prestatutako produktuak saltzeko, online dendan ere saltzen direnak.
-

Elvira enpresa arabarra harategi tradizional txiki bat izatetik Gasteizen zortzi denda eta Bilbon beste denda bat izatera igaro zen. Istorioa 1988an hasi zen harategi-urdaitegi horrekin; harrezkero, Elvira izena sukaldaritzarekin lotzen da, oro har, tradizioa eta berrikuntza uztartzen dituen sukaldaritzarekin, eta, batez ere, garai berrietara eta bere bezeroetara egokitzen jakin duenarekin.  

Horrela, bertako produktua osagai nagusitzat hartuta, Elvirak bere eskaintza dibertsifikatu du, kalitate handiko produktu elaboratu eta aurrekozinatuetan espezializatu arte. “Ondo egindakoarekiko grinak mugiarazten gaitu, gure amonen sukaldaritza tradizionala errepikatuz, tenperatura baxuan prestatuz eta plater osasungarriak eta goxoak bermatuz. Hala ere, benetan definitzen gaituena egokitzeko eta etengabe hobetzeko dugun gaitasuna da. Hazkunde, krisi eta berrasmatze etapa desberdinak igaro ditugu, baina beti aurkitu dugu indartsuago itzultzeko modua, gure bezeroen bikaintasunaren eta gogobetetzearen alde eginez “, adierazi du Elvirako gerente Angel Alavak.  

1988an lehenengo lokala erosi ondoren, 1994an hasi zen hazkuntza: “Erretiroa hartzen zuten hiru harakin-denda berri erosi genituen, eta horietako batean bero-lantegi batekin hasi ginen lanean, eta horrek aukera eman zigun gure produktu kozinatuen eskaintza zabaltzeko. Gure familiako bi lokal ere bigarren marka baten pean kudeatzen hasi ginen, ‘A tu gusto’, ikuspegi arinagoarekin eta prezio lehiakorragoekin”, dio Alavak. 

Urrats handienetako bat 90eko hamarkadaren amaieran iritsi zen, Elvirak bere elaborazio guztiak lantegi bakar batera eraman zituenean, Frilesarekin egindako funtsezko aliantza baten ondorioz. “Hazitako guztiak dedikazio berarekin funtzionatzen jarraitzeko beharrezko urratsa”, gogoratu du Alavak. 2000. urtean, ‘A tu gusto’ itxi behar izan zuen bitartean, Elvirak ikuspegi enpresarialagoa hartu zuen, bere lehen plan estrategikoarekin, lanaldiaren murrizketarekin eta gourmet denda baten irekierarekin. 

2005ean, Elvirak ‘harategi-urdaitegia’ kendu zuen bere izenatik, eta gaur egun den kontzeptua sortu zen. Bere 20. urteurrenaren urtean, Euskaliten zilarrezko Q saria lortu zuen, bere kudeaketaren aitorpena. Urteetan ereindakoa finkatu ondoren, Gasteizko auzo ‘gazteagoetara’ hedatu zen Elvira, Salburuan eta Zabalganan bi denda jarrita, eta 2021ean Bilboko erdigunean lokal bat irekitzeko urratsa eman zuen. Gaur egun, 32 pertsona daude plantillan. 

Digitalizazioa Elviraren historiara ere iritsi da: web eta sare sozialez gain, enpresak bere online denda irekitzea erabaki zuen: “Hemen, gure bezeroek Elviraren atzean dagoen historia ezagutu dezakete, hainbeste harrotzen gaituzten produktuak ezagutu eta erosketak erraz eta eroso egin ditzakete. Interfaze argi eta irisgarri batekin, mundu digitalean gure denda fisikoetan eskaintzen dugun arreta eta zaintza berbera eman nahi izan dugu”, azaldu du Alavak. 

SPRI Taldearen helburuetako bat euskal enpresen eraldaketa digitala da. Besteak beste, Smart Industry, BDIH Konexio, Zibersegurtasun Industriala, Enpresa Digitala edo Inplantalariak laguntza-programen bidez bultzatzen du. 

Lotutako albisteak

Nexi  Health,  adimen  artifizialari  esker  osasun  mentalaren  eraldaketa
27/11/2025 Ekintzailetza

Nexi Health, adimen artifizialari esker osasun mentalaren eraldaketa

Gipuzkoako startupak teknologia digitalak garatzen ditu, osasun arloko profesionalei kontsultan %25rainoko denbora aurrezteko eta kasu larriak goiz detektatzeko aukera ematen dietenak.

Carnegiek    ozeanoaren  indarra  energia  garbi  bihurtzen  du

Carnegiek ozeanoaren indarra energia garbi bihurtzen du

Enpresa, gaur egun, CETO prototipo bat hedatzeko prestatzen ari da, bere teknologia nagusia, Armintzan dagoen Biscay Marine Energy Platform (BiMEP) delakoan.

Begoña  Echaburu  (Mondragon  Unibertsitatea):  “Euskadin  onak  gara  negozio-plangintzan,  orain  erronka  talentua  kudeatzea  da”
26/11/2025 Berrikuntza

Begoña Echaburu (Mondragon Unibertsitatea): “Euskadin onak gara negozio-plangintzan, orain erronka talentua kudeatzea da”

Pertsonak eta Talentua I+T Taldearen koordinatzaileak, Enpresagintza Fakultatean eta Negozio-Berrikuntza Ikerketa Zentrotik (MIK), pertsonak enpresa-estrategian integratzeko beharra azpimarratu du.

Erysafety:  nola  saihestu  farmakoen  eragin  kaltegarriak
25/11/2025 I+G+B

Erysafety: nola saihestu farmakoen eragin kaltegarriak

CIC bioGUNE proiektu horren parte da, eta sendagaien segurtasunaren ebaluazio zehatzagoa egiteko eredu bat garatzea du helburu.

Heuristik:  “Pazienteen  identifikazioan  munduko  erreferente  bihurtu  nahi  gara”
24/11/2025 I+G+B

Heuristik: “Pazienteen identifikazioan munduko erreferente bihurtu nahi gara”

Bizkaiko enpresak adimen artifizialeko soluzioetan espezializatuta dago, eta bere teknologia osasun-arloan aplikatzen du, ospitaleetako segurtasuna eta eraginkortasuna hobetzeko.

Cyber  Surgeryren  helburua  da  bizkarrezurreko  robot  kirurgikoa  Estatu  Batuetan  barneratzea
24/11/2025 I+G+B

Cyber Surgeryren helburua da bizkarrezurreko robot kirurgikoa Estatu Batuetan barneratzea

Gipuzkoako enpresak, teknologia medikoan erreferenteak, SPRI Taldearen Fast Track Innobideak programako laguntza jaso du

Bianditz:  60  urteko  historia  eta  industria  errotzea  Euskadin
21/11/2025 Nazioartekotzea

Bianditz: 60 urteko historia eta industria errotzea Euskadin

Gipuzkoako enpresak esku erremintak, kautxua injektatzeko moldeak, trokelak eta dekoletatutako piezak lantzen ditu eta nazioarteko presentzia du, tokiko sustraiei eusten dien bitartean. 2025 honetan 60. urteurrena ospatzen du.

Simune  Atomistics-ek  materialen  ikerketa  irtenbide  digital  erabilgarrien  bidez  eraldatzen  du
20/11/2025 I+G+B

Simune Atomistics-ek materialen ikerketa irtenbide digital erabilgarrien bidez eraldatzen du

Donostiako enpresak bere ASAP plataformarekin eta lehen mailako lankidetza zientifikoekin material berrien esplorazioa eta diseinua bizkorten du.

Ariketa  fisikoa,  zientzia  eta  laguntza:  SISU  Bienestar  enpresaren  formula  minbiziari  aurre  egiteko
19/11/2025 Ekintzailetza

Ariketa fisikoa, zientzia eta laguntza: SISU Bienestar enpresaren formula minbiziari aurre egiteko

Bizkaiko enpresa honek unibertsitateko ikerketa eta entrenamendu pertsonalizatua uztartzen ditu, minbiziak iraun bitartean eta ondoren bizi-kalitatea hobetzeko.

Hermeneus  World,  liderra  saltoki  txikien  eraldaketa  digitalean

Hermeneus World, liderra saltoki txikien eraldaketa digitalean

Bizkaiko enpresak SPRI Taldearen Kloud programako laguntza jaso du eta ETEak digitalizatzeko softwarea garatu du

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.