“Ez aldatu jango duzuna, aldatu platera”: HOLA
Janaria zoragarria da, edozein dela ere bere formatu, zapore edo kolorea, badirudi denok gaudela ados horrekin. Baina batzuetan zaila da elkarrekin uztartzea zenbait elikagairen kontsumoa eta bizimodu aktibo eta osasuntsua. Hala, Euskal Herriko Unibertsitateko Goi-mailako Ingeniaritza Teknikoko Eskolan sortutako startup batek “Hola” asmatu du, janariaz gozatzen eta aldi berean gorputza zaintzen jarraitzeko modu bat…
“Ez aldatu jango duzuna, aldatu platera” lelopean, “Hola” ekimenak sukaldaritza arloko puntako teknologiak biltzen ditu: 1.500 zulo txiki baino gehiagoko azalera bat, gai dena elikagaien gantzak bereizi eta xurgatzeko jaleak irentsi ez ditzan. Sortzaileek azaldu dutenez, diseinuzko plater horien oinarrian olioa xurgatu dezakeen mekanismo bat dago, zeinari esker posible baita janari baten kaloriak %30eraino gutxitzea. Otordu arrunt batean 100-200 kaloria bitarte izango lirateke.
“Ez dugu nahi inork janariari uko egiterik, helburua baita janaz gozatzea, eta aldi berean osasuna zaintzea”, azaldu du asmakizun honen atzean dagoen diziplina anitzeko lantaldeak. Euskal Herriko Unibertsitateko Goi-mailako Ingeniaritza Eskolan diseinatu dute plater berezi hori. Sortzaileek unibertsitatean bertan ikertu, garatu eta patentatu dute “Hola” sistema, janariak soberan duen gantza iragazten duena.
Proiektuak nazioarteko sari eta aitortzak jaso ditu bere diseinuagatik. Anagrama japoniarretan inspiratutako beren hiru ereduak artelan txikiak dira, sinbologiaz beteak, baina goi-mailako printzipio matematikoak jarraitzen dituztenak.
Teknologia: itsasoko belakia.
Ontzien xurgatzeko mekanismoa itsasoko belakietan inspiratuta dago. Animalia ornogabe horiek badituzte poro eta kanalak elikagaia eta oxigenoa iragazteko.
Itsasoko belakien kasuan ez bezala, “Hola” plateren zuloak beraizik diseinatuta daude lipidoak (gantza eta olioa) iragazteko. Ander Méndezek –sortzaileetako batek- azaldu bezala, “kontuan hartu behar dira olio bakoitzaren biskositate dinamikoa eta dentsitatea, gure elikagaietan dauden olioek biskositate eta dentsitate desberdinak dituztelako”.
Informazio gehiagorako: www.platohola.com
Lotutako albisteak

Eusko Jaurlaritzak startup disruptiboen talentua eskuratzeko aukera emango die EAEko ETEei
SPRIk BIND SMEren 5. edizioa ireki du, EAEko ETEek startup berritzaileekin elkarlanean jardun eta haien lehiakortasuna hobetzeko. Deialdia uztailaren 4ra arte egongo da zabalik. Hautatutako ETEek teknologia disruptiboetara eta talentu berritzailera sarbidea izango dute, IA, jasangarritasuna edo Smart Factory bezalako arloetan soluzioak garatzeko.

ESGI 188 (European Study Group with Industry) Bilbon izango da 2025eko maiatzaren 26tik 30era
Enpresek problema matematikoak aurkezten dituzte azterketa-taldeak konpon ditzan, askotan modelizazio edo optimizazio moduan.

Zinemaldia Startup Challenge 2025
Izen-ematea: apirilaren 15etik ekainaren 2ra arte

NudgeXperience Bilbon: CX eta Portaera Zientzien ekitaldia
Zuzendariei eta gerenteei, Cx-eko arduradunei eta berrikuntza eta marketineko profesionalei zuzendua

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean 250324
Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

Zabalik dago MAKE IN! Ekintzailetza Industriala programaren 4. ediziorako izen-emate epea
Apirilaren 25a izango da programan izena emateko azken eguna

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean
Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

Foodtech Startup Forum 2025: elikagaien industriarako berrikuntzaren eta teknologiaren arloko punta-puntako irtenbideak
Elikagaien eta edarien sektorerako proiektu, irtenbide edo negozio eredu iraultzaileak aurkeztu nahi dituzten startupek apirilaren 1era arte ikustarazi ahal izango dute bere hautagaitza

Zure proiektua bultzatu 2025eko Ostegun Ekintzaileekin
"Kabiak" ekintzailetzako ekosistema sendotu du ‘Ostegun ekintzaileen’ beste ibilbide batekin

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean 250309
Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.