Berrikuntza Ekintzailetza Eraldaketa digitala I+G+B
Albisteak 6 uztaila, 2020

Ausolanek elikagaiak 3Dn inprimatzen ditu, adinekoentzako produktu testurizatuak hobetzeko

Faktore askok eragiten dute pertsonen elikaduran, zapore-aniztasunetik oroitzapenetara edo ikusmenera, esate baterako. Horren ondorioz, Ausolan euskal enpresak fabrikazio gehigarriko teknologiak txertatu ditu, elikagaiak irensteko arazoak dituzten adinekoen egoitzetan eta eguneko zentroetan haiek dituzten beharrei erantzuteko. 
-

Faktore askok eragiten dute pertsonen elikaduran, zapore-aniztasunetik oroitzapenetara edo ikusmenera, esate baterako. Horren ondoriozAusolan euskal enpresak fabrikazio gehigarriko teknologiak txertatu ditu, elikagaiak irensteko arazoak dituzten adinekoen egoitzetan eta eguneko zentroetan haiek dituzten beharrei erantzuteko. Ausolan kolektibitateentzako jatetxeetan espezializatuta dago eta elikagaiak 3Dn inprimatzen ditu, orain arte pureak zirenak haragi, arrain eta garnizio bihur daitezen. Azken helburua elikagaiak irensteko zailtasunak dituzten pertsonen bizi-kalitatea hobetzea da, formen eta zaporeen aniztasun handiagoarekin.  

I+Gko lantaldeak duen lan-ildoetako bat da hau. Mondragon Korporazioaren barruan dagoen enpresa honek hainbat produktu garatu ditu “adinekoen elikadurarekin kontuz ibiltzeko, ez gatza eta koipeekin lotutako alderdietan bakarrik, irensketa-arazoak konpontzen dituztenetan ere bai”, azaldu dute. Irtenbidea testurizatutako elikagaiak dira, baina horiek forma eta zaporeetan menu askotarikoagoak sor ditzaten, Ausolan 3D teknologiarekin ari da lanean, aurretik testurizatutako produktuek hartzen duten itxura gustagarriagoa izan dadin eta pertsonekin hobeto konekta dadin. Arrainekin eta haragi batzuekin egin dute lan, eta une honetan garnizioekin eta postreekin egiten dute lan.  

Teknologia konplexua da adinekoen egoitza batera eta ospitale batera eramateko. horregatik, Ausolanek merkatuan dauden moldeak ikusita,  urrats bat harago doazen moldeak sortzearen aldeko apustua egin du, moldekatzeko  konplexuagoak diren haragi edo arrainen ñabardurak betetzen dituztenak. “Izokin zaporea duen plater bat sor daiteke, baina dadotan edo bolatan aurkezten bada, horrek buruan eragina du; pertsonok izokinaren forma betidanik jan dugun zerbaitekin lotzen dugu, forma, zapore eta oroitzapen konkretu batzuekin; hori lortzerakoan sentsazioak eta jateko gogoa berreskuratzen laguntzen dugu. Lortzen baduzu, osasuna berreskuratzen duzu, pertsonen elikadura eta gastronomia ohiturak errespetatuz “, azaldu du Amaia Agirre Ausolaneko Berrikuntza eta Kalitate Korporatiboko arduradunak. 

Formaren ezaugarria da I+G taldeak lantzen duen alderdietako bat, baina ez bakarra: “Testurizatuak edo turmix dietak beti egon dira presente giza-osasun sektorean, baina zaila izan da nutrizio-elementuak orekatuta egotea, testurizatzeko prozesuak zati proteikoaren orekan eragiten baitu”, zehaztu du profesionalak. Lan egiten duten ildo nagusietako bat “testura egokiaren eta nutrizio-elementuen arteko oreka” lortzea izan da azkenaldian. 

Hirugarren bloke handia hidratazioarena da: adineko pertsonek deshidratatzeko arriskua dute, egarri gutxiago sentitzen dutelako. Horregatik, Ausolanek bere egunerokotasunean ura sartzeko modu berriak aurkitzeko lan egiten du, produktu komertzialen mende egon beharrik gabe (hautsak eta gelatinak, esaterako). 

Testura giza-osasuneko produktuen katalogo berri hori dagoeneko probatzen ari dira Arrasateko Aita Menni ospitalean eta Gurutze Gorriak Donostian dituen instalazioetan. Proiektua aurrera eramateko, Ausolanek Leartiker teknologia-zentroarekin lan egin du. Zentro honek elikagaiak garatzeko unitate bat du –haiekin sortu dira proteina-matrizeak –, bai eta polimeroen beste bat ere –moldeak sortzeko elkarlanean aritu dira–. Era berean, Basque Culinary Centerrekin (BCC) aurrera egiten ari dira Ausolanen zapore berrien inguruan. 

Horrela, Ausolanek ‘silver economyarekin lotutako proposamenak dibertsifikatzearen alde egin du, biztanleriaren zahartzearen ondorioz produktuak eta zerbitzuak garatzeko aukera ugari dituen segmentua. Baina ez hori bakarrik: “gure bezeroentzako eskaintza berritzailea garatzeko lan egiten dugu, baina baita familiei tresnak emateko ere, formula komertzialetatik kanpo produktuak egin ditzaten”. Etxeko errezetategi baten bidez bultzatu dute hori Aspacerekin, garun-paralisia duten pertsonei laguntza emateko erakundearekin, egoera horretan dauden pertsonek ere irensketa-arazoak baitituzte. 

SPRI Taldeak euskal enpresen I+G bultzatzen du tresnekin, aktiboekin, laguntzekin, lantalde eta aliantzekin, ikerketa sustatzeko eta teknologia berriak sortzeko. Hori dena Elkartek, Emaitek edo Hazitek bezalako programen bidez lortzen da, eta horien informazioa hemen dago eskuragarri. 

Lotutako albisteak

B-Venture,  ekintzailetzaren  ekitaldia  Euskadin
22/10/2025 Ekintzailetza

B-Venture, ekintzailetzaren ekitaldia Euskadin

SPRIk babestua

“Leaders  in  Tech  Conference”  konferentziak  berrikuntza  teknologikoko  ahots  handiak  elkartu  ditu
22/10/2025 Berrikuntza

“Leaders in Tech Conference” konferentziak berrikuntza teknologikoko ahots handiak elkartu ditu

SPRI Taldeak parte hartu du 20 hizlarik osatutako konferentzian

Global  Innovation  Day-rako  hautatutako  bost  kasu  praktikoek  argi  erakusten  dute  Euskadik  nola  eraldatzen  duen  zientzia  eta  bihurtzen  duen  berrikuntza
22/10/2025 Berrikuntza

Global Innovation Day-rako hautatutako bost kasu praktikoek argi erakusten dute Euskadik nola eraldatzen duen zientzia eta bihurtzen duen berrikuntza

Euskal berrikuntzaren hitzordu handiak 59 proposamen jaso ditu hamalaugarren ekitaldiko deialdian, eta horietatik %60 inguru Innobasque-Berrikuntzaren Euskal Agentziako entitate bazkideek bultzatuak izan dira

Irundinek  lidergoa  sendotu  du  Mecanizaciones  Alavesas-en  integrazioarekin  eta  2026ra  arteko  6  milioi  euroko  inbertsioarek
20/10/2025 Berrikuntza

Irundinek lidergoa sendotu du Mecanizaciones Alavesas-en integrazioarekin eta 2026ra arteko 6 milioi euroko inbertsioarek

Bi enpresen batuketak estatu mailako edari-ontziratzeko makineria talde sendoena sortzen du

Mondragon  Unibertsitateak  ekonomia  zirkular  eta  sozialeko  startupen  garapena  sustatzeko  programa  jarri  du  abian
19/10/2025 Ekintzailetza

Mondragon Unibertsitateak ekonomia zirkular eta sozialeko startupen garapena sustatzeko programa jarri du abian

roiektuaren helburua da gizarte-ekonomia sustatzea, produkzio- eta kontsumo-eredu sozial eta jasangarriagoa bultzatzeko

Amie  Consultingek  enpresen  produktibitatea  hobetzeko  software  berri  bat  garatu  du

Amie Consultingek enpresen produktibitatea hobetzeko software berri bat garatu du

Donostiako enpresa industria-digitalizazioan dago espezializatuta eta digitalizazioaren eta datuak eskuz jasotzearen arteko irtenbide bat eskaintzen du

Lancorrek  haren  kudeaketa-eredua  eta  industriako  bikaintasuna  aitortzen  duten  nazioarteko  bi  sari  lortu  ditu
16/10/2025 Berrikuntza

Lancorrek haren kudeaketa-eredua eta industriako bikaintasuna aitortzen duten nazioarteko bi sari lortu ditu

Bizkaiko enpresa Europako liderra da altxatzeko motor elektrikoen fabrikazioan

A&B  Laboratorios  de  Biotecnología-k  hirien  garbiketa  jasangarriena  sustatzen  du

A&B Laboratorios de Biotecnología-k hirien garbiketa jasangarriena sustatzen du

Easy BioSystem aurkeztu du: erabateko sistema, beharren % 90eraino estaltzen duena, Urban Line lerroko 3 produktu biologikoen bidez, dosifikazio- eta aplikazio-ekipamenduen eskutik.

Jauregiren  esanetan,  Orona  EB2030  proiektua  “Eusko  Jaurlaritzan  garatzen  ari  garen  industria  politikaren  adibiderik  onena  da”

Jauregiren esanetan, Orona EB2030 proiektua “Eusko Jaurlaritzan garatzen ari garen industria politikaren adibiderik onena da”

Orona enpresak bere instalazioak handitu ditu, Hernaniko egoitzari "Estubegi" izeneko lurzati bat gehituta. 60.000 m2-ko lurzoru estrategikoa da, 30.000 m2-ko edukiera eraikigarria du eta egungo kokalekuen kokagune logistiko eta industrial berean integratuta dago. Horri esker, industria-gaitasunen kudeaketa globala harmonizatu ahal izango da, bai eta Oronak testuinguru globalean duen lehia-posizioaren lidergoa...

Euskadik  Estatuko  Bioteknologia  azokarik  garrantzitsuena  hartuko  du  2026an
09/10/2025 I+G+B

Euskadik Estatuko Bioteknologia azokarik garrantzitsuena hartuko du 2026an

Azoka antolatzeko lekukoa jaso dute gaur goizean Jaione Ganzarain, Eusko Jaurlaritzako Teknologia, Berrikuntza eta Eraldaketa Digitaleko Sailburuordeak eta Cristina Múgica, Bizkaiko Foru Aldundiko Lurralde Lehiakortasunerako eta Kanpo Sustapenerako zuzendariak

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.