Euskal enpresaren blog-a Zure enpresarentzat garrantzitsua den eguneroko informazioa

12 martxoa, 2020
“EATendencias” txostenak elikaduraren etorkizuna markatuko duten indarrak identifikatu ditu

AZTI Tecnalia-k eginiko azterlan hori Europako EIT Food proiektuaren barruan kokatzen da

Ingurumenarekin konprometituak, beren osasunarekin arduratuak, uneoro konektatuak eta sukaldean aritzeko denbora gutxi dutenak. Horixe da kontsumitzaile berrien profila, EATendencias txostenaren arabera. Ikerlan hori Europako EIT Food ekimenaren barruan egin da. EIT Food partzuergo bat da, Europako Batzordearen Horizon 2020 programaren barruan kokatzen dena eta helburutzat duena berrikuntza sustatzea elikaduraren sektorean. AZTIk zuzentzen du proiektu horren hegoaldeko gunea, Eusko Jaurlaritzaren laguntzarekin (Ekonomi Garapen eta Azpiegitura Sailaren bitartez).

 

Txosten honen helburua da jakitea zeintzuk diren elikatzeko modua aldatzen ari diren joerak,  helburutzat harturik nekazaritza eta elikadura sektoreari laguntzea eraldaketa honi aurre egiten eta merkatuko eskaera berriei erantzungo dieten I+G+B-ko proiektu berriak bultzatzea. Horretarako, hainbat adibide berritzaile jaso ditu, ongi markatzen dutenak elikadurako produktu eta zerbitzuek datozen urteetan har dezaketen bidea.

 

“EATendencias” txostenak osasunarekin, jasangarritasunarekin edo janariaren alderdi emozionalagoekin lotutako bederatzi indar detektatu ditu. Lehenik eta behin, balore etikoek eta gardentasunak baldintzatutako elikadurarantz goaz. Produktuen ingurumen-aztarna eta tokiko ekonomian duten inpaktua gero eta faktore garrantzitsuagoak dira erosketei buruzko erabakiak hartzean. Azterlanak dioenez, 40 urte baino gutxiagoko kontsumitzaileen % 70 baino gehiago prest legoke gehiago ordaintzeko jatorri jasangarria duten produktuengatik.

 

Bada beste joera bat, dieta pertsonalizatuena. Informazioa eskuratzeko erraztasunak eta osasunarekiko kezkak eraginda, pertsona bakoitzaren premia nutrizional espezifikoen araberako produktuak sortu dira. Txosten honek hainbat adibide jaso ditu, esaterako, ADN analisietan oinarritutako dietak edo osasunaren alderdi zehatz bat hobetzera bideratutako mokaduak. Konektagarritasunari eta datuen erabilerari dagokionez, badago beste joera bat, elikadura adimendunarena, elikagaien osagaiei eta ingurumen aztarnari buruzko informazioa ematen duten aplikazioekin.

 

Bestalde, bizi-ohiturek on the go elikadurarantz garamatzate, hau da, azkar prestatzen diren baina aldi berean osasuntsuak diren produktuetarantz. Zentzu horretan, hainbat enpresak do it yourself filosofian inspiratutako kit-ak sortu dituzte. Kit horiek berekin dakartzate plater bat denbora gutxian prestatzeko behar diren osagaiak. Azkenik, aipatzekoa da, orobat, plazerarekin, dibertsioarekin eta sorpresarekin lotutako elikadura. Txostenak dioenez, esperientziaren ekonomian bizi gara, eta hori mahairaino iritsi da. Adibide inspiratzaile gisa, “EATendencias txostenak bere orrietan jaso ditu Londreseko kaleetako giroa gogorarazten duten patata frijituak edo itsaspeko esperientziak ematen dituen jatetxe bat.

Javier Calleja, CEO Solaris
Berrikuntza 3 uztaila, 2020
“Azken hilabetetako egoerak emisiorik gabeko mugikortasunerako trantsizio are azkarrago batera bultzatu beharko gintuzke”

Mugikortasun iraunkorra da haien ikur aipagarrienetakoa. Jesus Calleja Solaris Bus &...Leer más

Irailean bezeroarentzako arreta zenbakia doan izatera pasatuko da: 900 92 93 93

Datorren irailaren 1etik aurrera SPRIko bezeroaren arretarako telefonoa doakoa izango da eta 900 92...Leer más

EIC Europako Berrikuntza Azeleratzaileak Europa osoko enpresarik berritzaileenak aukeratzen ditu

  EIC Europako Berrikuntza Azeleratzaileak Europan berrikuntza eta I+G bultzatzen duen tresna...Leer más

Berrikuntza 2 uztaila, 2020
SmartCompo, azpi-produktu organikoak balioan jartzen dituen teknologia berritzailea

  Enpresa gipuzkoarrak 2020ko Europako Ingurumen Sarietako bat irabazi...Leer más

Linkedin-a

Eguneroko informazioa, jarduera-sektoreka eta intereseko
hartzeko.

Laguntza berriei buruzko azken orduko albisteak

ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.

Interesgarria, ezta?