Euskal enpresaren blog-a Zure enpresarentzat garrantzitsua den eguneroko informazioa
12 martxoa, 2020

“EATendencias” txostenak elikaduraren etorkizuna markatuko duten indarrak identifikatu ditu

AZTI Tecnalia-k eginiko azterlan hori Europako EIT Food proiektuaren barruan kokatzen da

Ingurumenarekin konprometituak, beren osasunarekin arduratuak, uneoro konektatuak eta sukaldean aritzeko denbora gutxi dutenak. Horixe da kontsumitzaile berrien profila, EATendencias txostenaren arabera. Ikerlan hori Europako EIT Food ekimenaren barruan egin da. EIT Food partzuergo bat da, Europako Batzordearen Horizon 2020 programaren barruan kokatzen dena eta helburutzat duena berrikuntza sustatzea elikaduraren sektorean. AZTIk zuzentzen du proiektu horren hegoaldeko gunea, Eusko Jaurlaritzaren laguntzarekin (Ekonomi Garapen eta Azpiegitura Sailaren bitartez).

 

Txosten honen helburua da jakitea zeintzuk diren elikatzeko modua aldatzen ari diren joerak,  helburutzat harturik nekazaritza eta elikadura sektoreari laguntzea eraldaketa honi aurre egiten eta merkatuko eskaera berriei erantzungo dieten I+G+B-ko proiektu berriak bultzatzea. Horretarako, hainbat adibide berritzaile jaso ditu, ongi markatzen dutenak elikadurako produktu eta zerbitzuek datozen urteetan har dezaketen bidea.

 

“EATendencias” txostenak osasunarekin, jasangarritasunarekin edo janariaren alderdi emozionalagoekin lotutako bederatzi indar detektatu ditu. Lehenik eta behin, balore etikoek eta gardentasunak baldintzatutako elikadurarantz goaz. Produktuen ingurumen-aztarna eta tokiko ekonomian duten inpaktua gero eta faktore garrantzitsuagoak dira erosketei buruzko erabakiak hartzean. Azterlanak dioenez, 40 urte baino gutxiagoko kontsumitzaileen % 70 baino gehiago prest legoke gehiago ordaintzeko jatorri jasangarria duten produktuengatik.

 

Bada beste joera bat, dieta pertsonalizatuena. Informazioa eskuratzeko erraztasunak eta osasunarekiko kezkak eraginda, pertsona bakoitzaren premia nutrizional espezifikoen araberako produktuak sortu dira. Txosten honek hainbat adibide jaso ditu, esaterako, ADN analisietan oinarritutako dietak edo osasunaren alderdi zehatz bat hobetzera bideratutako mokaduak. Konektagarritasunari eta datuen erabilerari dagokionez, badago beste joera bat, elikadura adimendunarena, elikagaien osagaiei eta ingurumen aztarnari buruzko informazioa ematen duten aplikazioekin.

 

Bestalde, bizi-ohiturek on the go elikadurarantz garamatzate, hau da, azkar prestatzen diren baina aldi berean osasuntsuak diren produktuetarantz. Zentzu horretan, hainbat enpresak do it yourself filosofian inspiratutako kit-ak sortu dituzte. Kit horiek berekin dakartzate plater bat denbora gutxian prestatzeko behar diren osagaiak. Azkenik, aipatzekoa da, orobat, plazerarekin, dibertsioarekin eta sorpresarekin lotutako elikadura. Txostenak dioenez, esperientziaren ekonomian bizi gara, eta hori mahairaino iritsi da. Adibide inspiratzaile gisa, “EATendencias txostenak bere orrietan jaso ditu Londreseko kaleetako giroa gogorarazten duten patata frijituak edo itsaspeko esperientziak ematen dituen jatetxe bat.

Azti y la pyme Branka Composites fabrican un dron marino propulsado por energías renovables para impulsar la investigación en el mar
Berrikuntza 2 apirila, 2020
Energia berriztagarrien bidez bultzatutako itsas dron bat sortu dute Azti eta Branka Composites ETEak, itsasoan ikerketa garatzeko

Itsas azaleko Itsasdrone drona Branka Composites eta AZTI zentro teknologikoaren arteko...Leer más

La CE aumenta la financiación de proyectos de innovación e investigación sobre coronavirus a través del Horizon 2020
Berrikuntza 30 martxoa, 2020
Europako Batzordeak koronavirusari buruzko berrikuntza eta ikerketa proiektuen finantzaketa handitu du Horizon 2020ren bidez

Europako Batzordeak Horizon 2020 programa eguneratu du koronabirusarekin lotutako ikerketa eta...Leer más

Berrikuntza 25 martxoa, 2020
Telelana errazteko gakoak eta baliabideak

Laneko osasun aholkuak eta teknologia digital berriak aprobetxatzeko tresnak   Egunotan...Leer más

Aitziber L. Cortajarena, investigadora de Ikerbasque
Berrikuntza 24 martxoa, 2020
Bio-LED belaunaldi berri bat garatzeko asmoarekin nazioarteko proiektu batean hasi da elkarlanean CIC biomaGUNEk

Naturak argia sortzen du. ‘Aequorea victoria’ marmoken kasuan, proteina fluoreszente batek...Leer más

ITP Aero investiga
ITP Aerok etorkizuneko propultsio sistemak ikertzen ari da

Motor hibrido elektrikoetan lan egiten duen statuko enpresa bakarra da eta enpresen eraldaketa...Leer más

Linkedin-a

Eguneroko informazioa, jarduera-sektoreka eta intereseko
hartzeko.

Laguntza berriei buruzko azken orduko albisteak

ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.

Interesgarria, ezta?