Donostian, maiatzaren 13an, nekazaritza-elikagaien sektorearekin lotutako hiru enpresa-proiektu berri aurkeztuko dira. Tabakaleran izango da, Berrikuntza eta Teknologiaren Europako Institutuak (EIT Food) antolatutako ‘FUN&FAN-The Afterwork’ jardunaldian. Ekitaldi honen helburua da Euskadin izaera ekintzailea sustatzea eta irtenbide berritzaileak bilatzea nekazaritzako elikagaien sektoreak dituen etorkizuneko erronka garrantzitsuenetako batzuei. Izan ere klima-aldaketa bezalako fenomenoek zuzenean eragiten diotenetako sektoretako bat da nekazaritza-elikagaiena.
Jardunaldia Eusko Jaurlaritzaren ekintzailetza-estrategiaren barruan dago, eta ikasleak, ekintzaileak, start-up-en sortzaileak eta nekazaritza-elikagaien sektorean enpresak sortzeko funtsezko eragileak bilduko ditu.
Hiru enpresa gazteek aurrera egin dute pandemiaren aldi zailenean, egungo arazoei irtenbide berritzaileak aplikatzen dizkietelako, eta ekonomia zirkularra dute oinarri bezala.
Feltwood industria-material ekologikoak -landare-zuntzen % 100- ekoizteko teknologiak garatzen dituen enpresa txiki bat da. Proiektu hau EIT Foodek aukeratu zuen, eta iaz abiarazitako COVID funtsen finantziazioa lortu zuen. Irtenbidea “plastikoaren, zuraren eta aglomeratuen alternatiba erreala” da, sortzaileek azaldu dutenez. Horietako bat, Oscar Longar, Donostian izango da ostegunean.
Bestalde, Bio2coatek hondakinen eta janari-galeren aurka borrokatzen du. Naturak elikagai erresistenteetan sartzen dituen osagaiak baliatzen dituen teknologia erabiltzen du elikagai galkorren bizitza luzatzeko. %100 naturala den estaldura jangarriak produktua denbora luzeagoan mantentzen du. Enpresa hau EIT Foodek bultzatutako Seedbed enpresa-inkubagailutik sortu zen. Farayde Matta Fakhouri Bio2coaten sortzaileetako bat izango da ‘FUN&FAN-The Afterwork’ saioan.
Arrakasta izan duten kasuen artean Panduru ere badago, gozogintza zirkularrean aritzen den negozio txiki bat. Bere errezetetan, egunean saltzen ez den ogia erabiltzen du, eta, horrela, alferrik galtzen den janaria murrizten laguntzen du, nutrizio-balioari eusten dion bitartean. Proiektu horrek emakume ekintzaileei zuzendutako Empowering Women in Agrifood (EWA) programa irabazi zuen iaz. Elena Fernández bere CEOak emango du hitzaldia.
EIT Food nekazaritzako elikagaien berrikuntzarako ekimen liderra da Europan. Elikadura-sistema jasangarriagoa, osasungarriagoa eta konfiantzazkoagoa izan dadin lan egiten du. Berrikuntza eta Teknologiaren Europako Institutuak (EIT) ezarritako zortzi berrikuntza-komunitateetako bat da. EBtik independentea den erakundea da, eta 2008an sortu zen berrikuntza eta ekintzailetza bultzatzeko.
ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.
Interesgarria, ezta?